Kontrola żywności ekologicznej
Witam! Najlepiej stosować zasady prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Według zasad zdrowego żywienia powinno się jeść 5 posiłków o stałych porach w odstępach 3-3,5h. Dłuższe przerwy miedzy posiłkami powodują napady wilczego głodu i jedzenie nadmiernej ilości kalorii. Organizm potrzebuje regularności stąd tak ważne równe odstępy miedzy posiłkami, w momencie, gdy jedne przerwy są krótsze, drugie zaś sporo dłuższe organizm może wejść w tryb magazynowania energii w formie tkanki tłuszczowej na zaś. Pierwszy posiłek o godzinie 10 - dość późno, śniadanie powinno się jeść do godziny-półtora po wstaniu. Ostatni posiłek o 17 - dość wcześnie, kolacje powinno się spożywać na 2,5-3h przed snem. W momencie, gdy spożywamy ją za wcześnie często w późnych porach wieczornych dopada nas głód, który zajadamy przekąskami, małymi ale często bardzo kalorycznymi.
Lepiej jest rozłożyć te 3 posiłki na 5 ale mniejszych. Nie obciąża się w ten sposób żołądka, a także jest łatwiej jest zachować odstępy między posiłkami, nie czuć głodu i z utęsknieniem wyczekiwać następnego posiłku. Spożywanie o 17 ostatniego posiłku, jest racjonalne jeśli idzie się spać o godz.20.00-21.00 . Odstęp 17-10 rano następnego dnia to 17 godzin, dla organizmu to stanowczo za długa przerwa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie posiłków o tej samej porze – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie posiłki i ćwiczenia w celu zrzucenia oponki z brzucha? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinien wyglądać plan dnia 15-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Walka z nadwagą u 43-letniej kobiety – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Spożywanie małej ilości pożywienia a przybieranie na wadze – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie i dzienne spożywanie kalorii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie spożywać posiłki podczas odchudzania? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
artykuły
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Czy twoje dziecko jest niedożywione?
Coraz więcej dzieci ma niedobory witaminy D, wapni