Witam! Najlepiej stosować zasady prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Według zasad zdrowego żywienia powinno się jeść 5 posiłków o stałych porach w odstępach 3-3,5h. Dłuższe przerwy miedzy posiłkami powodują napady wilczego głodu i jedzenie nadmiernej ilości kalorii. Organizm potrzebuje regularności stąd tak ważne równe odstępy miedzy posiłkami, w momencie, gdy jedne przerwy są krótsze, drugie zaś sporo dłuższe organizm może wejść w tryb magazynowania energii w formie tkanki tłuszczowej na zaś. Pierwszy posiłek o godzinie 10 - dość późno, śniadanie powinno się jeść do godziny-półtora po wstaniu. Ostatni posiłek o 17 - dość wcześnie, kolacje powinno się spożywać na 2,5-3h przed snem. W momencie, gdy spożywamy ją za wcześnie często w późnych porach wieczornych dopada nas głód, który zajadamy przekąskami, małymi ale często bardzo kalorycznymi.
Lepiej jest rozłożyć te 3 posiłki na 5 ale mniejszych. Nie obciąża się w ten sposób żołądka, a także jest łatwiej jest zachować odstępy między posiłkami, nie czuć głodu i z utęsknieniem wyczekiwać następnego posiłku. Spożywanie o 17 ostatniego posiłku, jest racjonalne jeśli idzie się spać o godz.20.00-21.00 . Odstęp 17-10 rano następnego dnia to 17 godzin, dla organizmu to stanowczo za długa przerwa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie posiłków o tej samej porze – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jak powinien wyglądać plan dnia 15-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie posiłki i ćwiczenia w celu zrzucenia oponki z brzucha? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powstrzymać chęć jedzenia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór diety a praca zmianowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie spożywać posiłki podczas odchudzania? – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Odchudzanie i dzienne spożywanie kalorii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
Czy twoje dziecko jest niedożywione?
Coraz więcej dzieci ma niedobory witaminy D, wapni