Mgr Anna Czyż Dietetyk, Bydgoszcz
33 poziom zaufania

Witam. Pierwszym krokiem powinno być uregulowanie liczby posiłków. W cukrzycy ważne jest aby spożywać 5-6 posiłków dziennie o stałej zawartości węglowodanów (podanych np. pod postacią wymienników węglowodanowych). Ich źródłem powinno być ciemne pieczywo, brązowy ryż, razowe makarony, kasza gryczana, płatki owsiane itp. Aby cukier miał stabilniejszy poziom i aby poprawić metabolizm do większości posiłków należy dodawać chude produkty bogate białko (twarogi i przetwory mleczne, mięso, ryby) oraz warzywa. Źródłem tłuszczu mogą być różnego rodzaju oleje, oliwa, orzechy, pestki, nasiona, awokado. Aby chudnąć należy uzyskać ujemny bilans energii: od aktualnego zapotrzebowania na energię należy odjąć 500-1000 kcal. Istotna byłaby konsultacja dietetyczna. Pozdrawiam

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych ale mało znanych i niedocenianych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa.
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty