Odchudzanie po 38. roku życia

Witam! Od kilku dni stosuję dietę, tzn.: rano chrupki fitnes (1 mała garść ) i 1 szkl. mleka 0,5%. W pracy 2 pomidory z cebulką i 1/2 kubka serka wiejskiego, jabłko, w domu kawałek mięsa gotowanego z 2 pomidorami z cebulką , jabłko i na kolację również 1 pomidor z cebulką. Taką właśnie dietę stosuje 5 dzień, a waga ani drgnie? Co źle robię ? Mam sporą nadwagę, prawie 18 kg. Co robić?
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Witam!

Pierwszy błąd to zbyt niska kaloryczność diety - ok. 500 kcal. To zdecydowanie poniżej bezpiecznej granicy diet odchudzających, które powinny mieć od 1500 kcal do 1000 kcal w zależnosci od dziennego zapotrzebowania energetycznego, masy ciała, wzrostu, wieku, płci oraz aktywności fizycznej. Niedobór energii grozi anemią, osłabieniem, niedożywieniem, brakiem składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Takie diety ponadto kończą się zazwyczaj efektem jo-jo.

Drugi błąd to praktyczny brak węglowodanów. Jedynym produktem zbożowym w tej diecie są płatki. Warto nadmienić w tym miejscu, że tłuszcz spala się tylko w obecności węglowodanów. Bez nich jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.

Nie widzę także żadnej wzmianki na temat aktywności fizycznej, która jest podstawową sprawą podczas odchudzania. Bez niej są małe szanse na wzrost metabolizmu, a jeśli Pani nie chudnie oznacza to, że prawdopodobnie w nim leży problem.

Przemianę materii można podnieść za pomocą dwóch rzeczy - aktywności fizycznej, o czym już wspomniałam oraz regularności. Nie wiem w jaki sposób rozłożyła Pani te posiłki, ale powinny być co 3 godziny i nie powinno ich być mniej niż 5.

Niech się Pani postara urozmaicić dietę, dodając do niej pieczywo razowe, makarony, kaszę, ryż. Warzyw także powinno być więcej i nie tylko pomidory. Różnorodność w diecie zapewnia podaż wszystkich niezbędnych witamin i mikroelementów. Proszę spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu chude ryby pieczone w folii lub duszone na parze. Warto byłoby także dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz około 100 g owoców dziennie. Jeśli chodzi o nabiał, to też jest go nieco za mało. Niech Pani doda jeszcze 150 g jogurtu naturalnego. Jeśli tak ułożona dieta nie przyniesie żadnych efektów, warto skonsultować się z lekarzem - może problem leży zupełnie gdzie indziej. Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie.

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty