Podejrzenie PZT

Dzień dobry! Pytanie będzie dotyczyło przewlekłego zapalenia trzustki i będzie bardzo długie, ale i temat jest dla mnie bardzo ważny. Na początku trochę informacji na mój temat. Jestem mężczyzną, mam 23 lata. Od około 3 lat piję w weekend (łącznie w sobotę i niedzielę) około 5-6 piw. Dodatkowo od około 7-8 miesięcy wypijam 1-2 piw (na tydzień) po pracy, w środku tygodnia. Wydaje mi się, że jak na ten wiek ilości te są nieprzesadnie duże, ale... Objawy początkowe: Przez jakieś 4 tygodnie bolał mnie brzuch (w różnych miejscach). Następnie, przez jeden dzień brzuch bolał konkretnie w jednym miejscu - pod lewym żebrem. Ból był wtedy ostry, trwał 15 minut. Tego samego dnia pojawiła sie u mnie biegunka. Nadzwyczaj śmierdząca i błyszcząca. Po kilku dniach ból brzucha oraz biegunki ustały, natomiast zaczął boleć mnie kręgosłup - głównie w środkowej i górnej (piersiowej) części, między łopatkami. W międzyczasie zrobiłem badania krwi, kału (w tym oznaczenie elastazy-1), moczu, usg, tomografię komputerową jamy brzusznej. Miałem również kolonoskopię oraz gastroskopię. Ich wyniki przytaczam na samym końcu. Generalnie - badania te nie wykazały jakichkolwiek patologii... Niedawno znowu wróciły biegunki - takie same (tj. śmierdzące, błyszczące) jak wcześniej. Kręgosłup nadal mnie boli (coraz bardziej), Przez cały okres trwania w/w dolegliwości (tj. już około 7-8 tygodni) schudłem z 61kg do 56kg (mam 165cm wzrostu). Tydzień temu przeziębiłem się - lekarz rodzinny przepisał mi antybiotyk AMOTAKS 1g. Bóle kręgosłupa całkowicie ustały... I pojawiły się znowu po skończeniu leczenia amotaksem. Aktualnie sytuacja z biegunkami wygląda tak, że jeśli zjem coś tłustego to na następny dzień mam biegunkę (taką samą jak wcześniej, tj. śmierdzącą, błyszczącą). Jeśli trzymam dietę trzustkową, to biegunek albo nie ma, albo pojawiają się co najwyżej luźne stolce. Mam również hemoroidy 2-3 stopnia. Czasem przypominają o sobie krwawieniem. Dodam, że około 2 lata temu byłem leczony lekiem tetralysal przez okres ~ 9miesięcy. Lek ten podobno może powodować zapalenie trzustki. W tym roku przez kilka dni miałem styczność z kwasem solnym bez żadnego zabezpieczenia typu maska itp. Wyniki badań: Morfologia: HB [g] 14,5; HT [l/l] 42,7; Erytr. [T/l] 4,50; Leuk. [G/l] 7,2; Płytki [U/L] 277; Układ Krzepnięcia: APTT 34,7; Czas krw. 14,0; Wsk. (%) 107; INR 0,93; Fibryn [g/l] 2,86; Elektrolity: K [mmol/L] 4,4; Na [mmol/L] 136; Poziom cukru mg/dl 102,91; Próby wątrobowe: ASPAT: 25 IU/l (norma do 40); ALAT: 16 IU/l (norma do 38); Próby Trzustkowe: Diastaza: 51 IU/l (norma od 25 do 125); Lipaza: 10 IU/l (norma od 8 do 78). Badanie na obecność Helicobacter pylori: Pozytywne (nie pamiętam wyniku, ale był 4x wyższy od dopuszczalnej normy). Badanie kału: Nie mam go przed sobą, ale pamiętam, że nie stwierdzono niestrawionych resztek, cyst bądź larw. Badanie elastazy trzustkowej w kale: Wynik 500ug/g (norma >200ug/g). Badanie moczu: Stwierdzono obecność ciał ketonowych, reszta zgodnie z normami. USG jamy brzusznej: Wątroba o jednorodnym, prawidłowym echu, AP =119mm. Pęcherzyk żółciowy echoujemny, bez cieni złogów. PŻW fi5mm. Trzustka - prawidłowej wielkości (głowa fi 24mm, trzon fi 11,3mm) o ostrych obrysach i jednorodnym miąższu. Śledziona, aorta brzuszna, obie nerki w badaniu bez zmian. Tomografia komputerowa jamy brzusznej (ze wskazaniem na sprawdzenie trzustki): Badanie wykonano techniką spiralną po doustnym podaniu roztworu wodnego środka kontrastowego oraz przed i po dożylnym podaniu środka kontrastowego. W dolnych partiach obu płuc objętych badaniem zmian ogniskowych oraz wolnego płynu w obu jamach nie stwierdzono. Wątroba niepowiększona, o prawidłowej strukturze i gęstości tkankowej przed i po podaniu środka kontrastowego, bez widocznych zmian ogniskowych. Pęcherzyk żółciowy prawidłowy, bez uwapnionych złogów. Drogi żółciowe wewnątrz i zewnątrzwątrobowe nie poszerzone. Śledziona prawidłowej wielkości i jednorodnej gęstości. Trzustka prawidłowej wielkości bez zmian patologicznych. Nadnercza niepowiększone bez zmian patologicznych. Nerki prawidłowej wielkości i kształtu. Uwapnionych złogów, zastoju i innych zmian patologicznych w obrębie obu nerek nie stwierdza się. Aorta brzuszna prawidłowej szerokości. Uwypuklenie krążków m-kręgowych w dolnym odcinku kręgosłupa L. W jamie otrzewnej i przestrzeni zaotrzewnej powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono. W zakontrastowanych pętlach jelitowych ewidentnych zmian patologicznych w badaniu TK nie stwierdza się. Wnioski: Zmian patologicznych w narządach jamy brzusznej w badaniu TK nie stwierdza się. Kolonoskopia: Brak zmian. Gastroskopia: (moimi słowami): Wykryto niewielką przepuklinę przełyku, wskazującą na lekki refluks. Pytania: 1. Czy moje dolegliwości wskazują jednoznacznie na PZT? 2. Czy takie ilości alkoholu rzeczywiście mogą spowodować PZT? I to w takim wieku? Nie miałem wcześniej epizodów OZT. 3. Czy może na taki stan rzeczy wpływ może mieć np. leczenie tetralysalem bądź wpływ kwasu solnego? 4. W przypadku, gdyby było to PZT - jak wyglądają obecnie rokowania przy tej chorobie i moim stanie? Moim stanie tj. w przypadku PZT z biegunkami tłuszczowymi (niewydolność zewnątrzwydzielnicza) + bóle kręgosłupa. Zaznaczam, że chcę w 100% trzymać dietę oraz stosować się do wszystkich zaleceń lekarzy. Opinie w internecie pod tym względem są bardzo różnorodne - chciałbym wiedzieć jak wygląda to w rzeczywistości... To jest dla mnie bardzo ważne pytanie. 5. Czytałem wiele nt. oznaczenia elastazy-1 w kale w przebiegu PZT. Niestety są to zazwyczaj publikacje anglojęzyczne - nie potrafię dokładnie stwierdzić w jakich warunkach (Albo odnośnie jakich przypadków) ten test jest rzeczywiście konstruktywny, a w jakich przypadkach jest "nic nie warty"? O czym wynik tego testu świadczy w moim przypadku, i czy w ogóle o czymś świadczy? 6. Zamierzam wykonać jeszcze rezonans magnetyczny trzustki - chciałbym wiedzieć jak wygląda przewód wirsunga. Czy w badaniu MR - przewód wirsunga jest zawsze uwidoczniony? Czy może zależy to "od szczęścia"? Zaznaczam, że chodzi o zwykły wielofazowy MR trzustki, nie o MRCP. 7. Czy antybiotyk amotaks 1g mógł całkowicie uśmierzyć ból pleców w przypadku gdybym miał PZT? Czy może brak bólu po braniu tego antybiotyku świadczy raczej o innej chorobie? 8. Czy jest w ogóle możliwe, aby przy PZT bolały tylko plecy, bez (bądź z bardzo rzadkimi) bólów brzucha? 9. Generalnie - na jaką chorobę wskazują moje dolegliwości? Część lekarzy coś tam wspomina o PZT, ale nikt nie wierzy w to, że może ono wystąpić w moim wieku przy takim spożyciu alkoholu. Z drugiej jednak strony jasno mówią, że różne przypadku chodzą po ludziach i kto wie... Panie Doktorze - zdaję sobie sprawę, że część z tych pytań (np. o elastazie) jest bardzo specjalistycznych. Dlatego jeśli trzeba będzie, to poczekam dłużej niż obiecane 24 godziny - byle tylko odpowiedź była rzetelna i pomocna. Bardzo liczę na Pana pomoc! Nie poskąpię też innymi poradami w sprawie PZT bądź innych chorób. Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 24 LAT ponad rok temu

Tamowanie krwawienia za pomocą endoskopu

Endoskopia to rewolucyjna metoda - nie tylko diagnostyczna, ale również terapeutyczna. O tamowaniu krwawienia z użyciem endoskopu opowiada lek. Marcin Radkowski.

1. Czy moje dolegliwości wskazują jednoznacznie na PZT? – Po przeanalizowaniu Pana objawów i wyników badań laboratoryjnych i obrazowych nie ma raczej podstaw do tego, aby postawić w Pana przypadku PZT. 2. Czy takie ilości alkoholu rzeczywiście mogą spowodować PZT? I to w takim wieku? Nie miałem wcześniej epizodów OZT. - Raczej w Pana przypadku nie ma podstaw do tego, aby sądzić o występowaniu PZT dlatego spożywanie alkoholu (raczej nie są to duże ilości i w krótkim okresie) nie ma z tym nic wspólnego. 3. Czy może na taki stan rzeczy wpływ może mieć np. leczenie tetralysalem bądź wpływ kwasu solnego? - Raczej bym to wykluczał. Nie mają te związki z Pana obecnym stanem nic wspólnego.

4. W przypadku, gdyby było to PZT - jak wyglądają obecnie rokowania przy tej chorobie i moim stanie? Moim stanie tj. w przypadku PZT z biegunkami tłuszczowymi (niewydolność zewnątrzwydzielnicza) + bóle kręgosłupa. Zaznaczam, że chcę w 100% trzymać dietę oraz stosować się do wszystkich zaleceń lekarzy. Opinie w internecie pod tym względem są bardzo różnorodne - chciałbym wiedzieć jak wygląda to w rzeczywistości... To jest dla mnie bardzo ważne pytanie. - Tak jak pisałem wyżej. Nie rozpoznawałbym w Pana przypadku PZP. Mówi Pan o tłuszczowych biegunkach, a wcale w kale nie stwierdzono tłuszczu. Bóle kręgosłupa mogą być związane np. z przepuklinami krążków międzykręgowych, jakie podejrzewa się w badaniu TK (cytuję: Uwypuklenie krążków m-kręgowych w dolnym odcinku kręgosłupa L czyli odcinka lędźwiowego) – wskazany byłby jeszcze rezonans kręgosłupa. Najlepiej jeszcze w tej sprawie skonsultować się z neurologiem.

5. Czytałem wiele nt. oznaczenia elastazy-1 w kale w przebiegu PZT. Niestety są to zazwyczaj publikacje anglojęzyczne - nie potrafię dokładnie stwierdzić, w jakich warunkach (Albo odnośnie jakich przypadków) ten test jest rzeczywiście konstruktywny, a w jakich przypadkach jest "nic nie warty"? O czym wynik tego testu świadczy w moim przypadku, i czy w ogóle o czymś świadczy? - W Pana przypadku wynik świadczy o braku cech przewlekłego stanu zapalnego w trzustce, niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki, gdyż elastaza obecna jest w kale w dużej ilości, co świadczy o prawidłowej funkcji trzustki.

Polecam przeczytanie pracy poglądowej pod tytułem: Oznaczanie elastazy trzustkowej w kale w diagnostyce czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki autorstwa: Agata Mikołajewska, Maria Jasińska, Leszek Paradowski (Katedra i Klinka Gastroenterologii AM we Wrocławiu) dostępnej w internecie. 6. Zamierzam wykonać jeszcze rezonans magnetyczny trzustki - chciałbym wiedzieć jak wygląda przewód Wirsunga. Czy w badaniu MR - przewód Wirsunga jest zawsze uwidoczniony? Czy może zależy to "od szczęścia"? Zaznaczam, że chodzi o zwykły wielofazowy MR trzustki, nie o MRCP. - W ogóle badanie MR w przypadku trzustki nie jest badaniem miarodajnym. Najlepszym w tym przypadku jest badanie TK z kontrastem i to także badanie najlepiej obrazuje przewód Wirsunga.

7. Czy antybiotyk amotaks 1g mógł całkowicie uśmierzyć ból pleców w przypadku gdybym miał PZT? Czy może brak bólu po braniu tego antybiotyku świadczy raczej o innej chorobie? - Myślę, że zażywanie antybiotyku w żaden sposób nie przyczyniło się do uśmierzenia bólu w zakresie pleców. To raczej jakiś zbieg okoliczności. Bóle być może samoistnie ustąpiły na jakiś czas, gdyż są związane być może ze zmianami w zakresie kręgosłupa. 8. Czy jest w ogóle możliwe, aby przy PZT bolały tylko plecy, bez (bądź z bardzo rzadkimi) bólów brzucha? - Wątpliwe i raczej niemożliwe.

9. Generalnie - na jaką chorobę wskazują moje dolegliwości? Część lekarzy coś tam wspomina o PZT, ale nikt nie wierzy w to, że może ono wystąpić w moim wieku przy takim spożyciu alkoholu. Z drugiej jednak strony jasno mówią, że różne przypadku chodzą po ludziach i kto wie... - Generalnie z uwagi na zaburzenia w oddawaniu stolca, czyli okresowe bóle brzucha i biegunki moje rozpoznania kierowałyby się być może w kierunku zespołu jelita drażliwego jak i celiakii.

Zespół jelita drażliwego rozpoznaje się po wykluczeniu przyczyn organicznych dolegliwości ze strony jelita grubego. Celiakię po wyniku badania histopatologicznego wycinków z dwunastnicy pobranych w trakcie gastroskopii lub po wynikach poziomu specyficznych przeciwciał jelitowych. Najlepiej w tej sprawie skonsultować się z gastroenterologiem, który zadecyduje o dalszej diagnostyce i postępowaniu. Pozdrawiam 

Specjalista chirurgii ogólnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy