Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam, racjonalność diety polega na tym , że nie zmaga sie Pan ze swoim instyktem ale moduluje go, poprzez racjonalnie skonstruowaną dietę, nie ma Pan potrzeby podjadania. Tak buduje sie diety w oparciu o indywidualne funkcje organizmu, żeby to wyznaczyc nie wystarczy wywiad żywieniowo/lekarski ale szeroki panel badan krwi, który jednoznacznie okresla Pana braki i pozwala zbudować dietę gwaramtującą sukces.
pozdrawiam
Receptą na podjadanie będą regularne posiłki, najlepiej co 3 - 4 godziny. Dzięki stałym porom posiłków, nie będziesz miał ochoty na dodatkowe "co nie co". Najlepiej codziennie zjadać 5 posiłków: 3 większe najlepiej z dużą ilością warzyw oraz "białkiem",np. rybą, chudym nabiałem, jajkiem czy mięsem. Dwa pozostałe powinny być lekkimi przekąskami w postaci owoców, pestek i orzechów czy soków warzywnych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór diety a praca zmianowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie i dzienne spożywanie kalorii – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o poradę dietetyczną dla 23-latki, która waży 100 kg przy 184 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Gra w badmintona i bieganie a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przybieranie na wadze u 34-latki na diecie kapuścianej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a grupa krwi 0 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta dla jeżdżącego na rowerze 23-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Walka z nadwagą u 43-letniej kobiety – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta DASH - profilaktyka i wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Dieta DASH powstała pod koniec XX wieku w wyniku b
Mniej smalcu, więcej oliwy z oliwek. Jak zmieniło się nasze podejście do przyjemności z jedzenia?
Częściej sięgamy dziś po pieczywo pełnoziarnis