Podjadanie a odchudzanie

Witam. Mam18 lat, wzrost 154cm oraz ważę 65 kg. Chcę schudnąć lecz nie mogę wytrzymać bez pojadania. Ciągle coś jem, nie wazne czy jestem głodny czy nie, to jest silniejsze ode mnie. Uwielbiam słodycze o nie przepadam za sportem oraz mam słabą wole. A zawsze realizuje postawione sobie cele .
KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.

2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.

4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.

5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.

6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).

7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.

8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).

9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.

10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Witam, racjonalność diety polega na tym , że nie zmaga sie Pan ze swoim instyktem ale moduluje go, poprzez racjonalnie skonstruowaną dietę, nie ma Pan potrzeby podjadania. Tak buduje sie diety w oparciu o indywidualne funkcje organizmu, żeby to wyznaczyc nie wystarczy wywiad żywieniowo/lekarski ale szeroki panel badan krwi, który jednoznacznie okresla Pana braki i pozwala zbudować dietę gwaramtującą sukces.
pozdrawiam

0

Receptą na podjadanie będą regularne posiłki, najlepiej co 3 - 4 godziny. Dzięki stałym porom posiłków, nie będziesz miał ochoty na dodatkowe "co nie co". Najlepiej codziennie zjadać 5 posiłków: 3 większe najlepiej z dużą ilością warzyw oraz "białkiem",np. rybą, chudym nabiałem, jajkiem czy mięsem. Dwa pozostałe powinny być lekkimi przekąskami w postaci owoców, pestek i orzechów czy soków warzywnych.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty