Amylaza trzustkowa podwyższona
Witam. Moja amylaza trzustkowa wynosi 130 przy normie do 80. Nie odczuwam żadnych doatkowych dolegliwości, robiłem badania i wyszło USG w porządku, pozostała morfologia w porządku, gastroskopia też w porządku przy minimalnym przektwieniu przełyku. Mam pytanie. Czy powinienem robić dodatkowe badania na poziom amylazy trzustkowej czy nie powinienem się tym martwić? Czytałem trochę w internecie, że amylaza trzustkowa to jeden z enzymów trawiennych, ale nie znalazłem informacji czy jej podwyższony poziom może być niebezpieczny dla zdrowia. I teraz się nad tym zastanawiam. Czym grozi tak podwyższona amylaza trzustkowa? Czy to w ogóle jest coś groźnego czy jednak nie warto się tym przejmować? I jeśli trzeba to co zrobić żeby obniżyć poziom amylazy trzustkowej? Jakieś leki? Może dodatkowe badania? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Piotr.