Amylaza trzustkowa podwyższona

Witam. Moja amylaza trzustkowa wynosi 130 przy normie do 80. Nie odczuwam żadnych doatkowych dolegliwości, robiłem badania i wyszło USG w porządku, pozostała morfologia w porządku, gastroskopia też w porządku przy minimalnym przektwieniu przełyku. Mam pytanie. Czy powinienem robić dodatkowe badania na poziom amylazy trzustkowej czy nie powinienem się tym martwić? Czytałem trochę w internecie, że amylaza trzustkowa to jeden z enzymów trawiennych, ale nie znalazłem informacji czy jej podwyższony poziom może być niebezpieczny dla zdrowia. I teraz się nad tym zastanawiam. Czym grozi tak podwyższona amylaza trzustkowa? Czy to w ogóle jest coś groźnego czy jednak nie warto się tym przejmować? I jeśli trzeba to co zrobić żeby obniżyć poziom amylazy trzustkowej? Jakieś leki? Może dodatkowe badania? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Piotr.
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Witam! Wzrost aktywności amylazy może mieć różne przyczyny, np. zapalenie pęcherzyka żółciowego, choroby wątroby, choroby ślinianek, choroby nowotworowe, alkoholizm, choroba trzewna i inne. Niektóre z tych stanów mogą przebiegać bez zmian w badaniu usg i morfologii krwi. W związku z brakiem objawów konieczne może być powtórzenie badania. Otrzymane wyniki badań należy skonsultować z gastrologiem, wskazana dalsza diagnostyka.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty