Gdy glikemia wzrasta ponad 250 pojawia się oporność na insulinę. Możliwe jest pojawienie się kwasicy ketonowej. Obecność kwasicy można sprawdzić za pomocą pasków do moczu. W razie kwasicy należy zgłosić się do szpitala. W każdym razie należy nawodnić organizm i podawać insulinę często wykonując pomiary glikemii. Jeśli glikemia się nie obniża należy zgłosić się do szpitala. Insulina może się nie wchłaniać np. ze względu na odwodnienie.
Proszę też pamiętać
Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.
Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.
Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.
Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli
https://portal.abczdrowie.pl/polineuropatia-grozne-powiklanie-cukrzycy
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak zbić cukier na poziomie 580? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Niski poziom cukru w cukrzycy typu I – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Cukrzyca typu 2 a wysoki poziom glukozy we krwi – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Możliwość leczenia cukrzycy typu 2 nowoczesnym inhibitorem SGLT2 – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Cukrzyca typu 1 i prawidłowy poziom glukozy po stosowaniu insuliny – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Podwyższony poziom cukru rano przy cukrzycy typu 2 – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Pomoc w przypadku cukrzycy typu 1 – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Cukrzyca typu 1 i wyoski poziom cukru – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Czy przy cukrzycy można jeść jabłka? – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wysoki poziom cukru po posiłku a początki cukrzycy – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz