Porada dietetyczna dotycząca odchudzania

witam ma 25 lat i problem z otyłością. Mam 186 cm wzrostu i 118 kg. Chciałbym się dowiedzieć czy robię wszystko dobrze. Nie jadam pieczywa, ziemniaków, makaronu itp. słodyczy, napojów słodkich i cukru. Sól ograniczyłem. Jem owoce, warzywa, kurczak, jogurty, serki wiejskie 3% podroby wszystko gotowane itp. Do tego ćwiczę około 1.5 godziny dziennie w tym czasie robie 1000 powtórzeń na wioślarzu 80 -100 brzuszków podobnie z przysiadami i pije dużo wody czy mogę liczyć na jakieś wskazówki ?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie tego efektu jest zmiana nawyków żywieniowych na stałe.
Czy zawsze odżywia się Pan zdrowo, czy są momenty diety i momenty jedzenia?
Czy jada Pan posiłki regularnie, czy np. raz dziennie wieczorem?

Nie ma powodu aby rezygnować z pieczywa, ziemniaków i makaronu zupełnie. Można je spożywać w rozsądnych ilościach.

Bardzo dobrze, że ograniczył Pan sól, słodycze i słodkie napoje. Dobrze też, że je Pan warzywa, owoce, drób i nietłusty nabiał oraz że nie stosuje Pan smażenia.

Aktywność fizyczna również jest bardzo ważna. Czy pamięta Pan o ćwiczeniach aerobowych, takich jak marsz, jazda na rowerze?

Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
www.dietcoaching.pl

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu.
Po przepisy i wskazówki zapraszam również na
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty