Droga Pani!
Pierwsze, co nasuwa mi się na myśl to fakt, iż może spożywać Pani za mało kcal. Energetyczność diety może być na poziomie poniżej Podstawowej Przemiany Materii (PPM), w związku z czym organizm zamiast spalać nadmierne kcal, odkłada je na "czarną godzinę".
Fakt, iż nie gubi Pani tłuszczu i cellulitu może również mieć źródło w źle dopasowanych ćwiczeniach, które nie spełnią Pani oczekiwań.
Dodam także, że zmiany związane z prawidłowo przeprowadzanym procesem odchudzania zajmują sporo czasu. Wiem, że czekanie na efekty przy ciężkiej pracy jest ciężkie, jednakże warto, bowiem tylko w ten sposób utrzyma je Pani na długo, unikając efektu jo-jo i niszczenia własnego organizmu.
Polecam skontaktować się z dietetykiem, który przeprowadzi Pani analizę jadłospisu oraz składu ciała, dzięki czemu będzie Pani mogła na bieżąco obserwować zmiany w tkance tłuszczowej i mięśniowej Pani organizmu.
Pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
http://dietetycznaodnowa.pl
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Witam. Abym mogła Pani pomóc, potrzebny jest wywiad żywieniowo-medyczny. Musiałabym dokładnie przeanalizować Pani jadłospis. Czasem wydaje nam się, że odżywiamy się prawidłowo, tymczasem być może rozkład procentowy makroskładników w diecie (białko, tłuszcz, węglowodany) jest nieprawidłowy lub występuje niedobór jakiegoś składnika w diecie. Są także różne schorzenia, które często utrudniają schudnięcie (np. niedoczynność tarczycy, insulinooporność, nietolerancje pokarmowe). Warto by było zbadać poziom krzywej insulinowej. W razie chęci konsultacji online, zapraszam na stronę www.lekkoizdrowo.pl. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób skutecznie zgubić 20 kg do wakacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem z dobraniem odpowiedniego jadłospisu – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak szybko zgubić 5 kg i wyrobić mięśnie brzucha? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przyczyny odkładania się tłuszczu w ciele – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Problem ze zrzuceniem wagi u 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pomóc 12-letniemu synowi w zgubieniu zbędnych kilogramów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pozbyć się zbędnego tłuszczu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć 25 kg w krótkim czasie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co mam robić, by zgubić brzuch po ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)