Prośba o interpretację wyniku hormonów tarczycy dla 43-latki

Bardzo proszę o interpretację wyników tarczycy. TSH 0,674 mlU/l (norma 0,27-4,2) FT4 17 pmol/l (norma 12-22) anty-TPO 9,8 IU/ml (max 34) anty-TG 18,1 IU/ml (max 115) USG tarczycy: Tarczyca bez zmian ogniskowych w płacie lewym i cieśni. W górnym biegunie prawego płata widoczne lite ognisko o niejednorodnie obniżonym echu i wymiarach 5*3 mm. Objętość płat prawy 4,26 płat lewy 4,41 Razem 8,67. Czy te wyniki mogą wskazywać na niedoczynność czy nadczynność?Podobno tarczyca jest mała.
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Szanowna Pani,

W chwili obecnej jest Pani w stanie eutyreozy, czyli właściwego wyrównania hormonalnego, co znaczy, nie ma Pani, ani niedoczynności, ani nadczynności tarczycy. Proszę co jakiś czas kontrolować w usg zmianę w prawym płacie tarczycy, jeśli będzie się powiększała należy wykonać biopsję cienkoigłową zmiany. Najlepiej udać się do endokrynologa, aby ocenił, kiedy będzie wymagała dalszej diagnostyki. Zdecydowana większość tego typu zmian to zmiany, które nie są złośliwe, ale należy je co jakiś czas kontrolować.Tarczyca w usg faktycznie jest mała.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy