Zapytaj lekarza

7 3 6 , 2 4 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Proszę o analizę wyników badan laboratoryjnych

Witam. Od jakiegoś czasu mierzę się z lękami odnośnie swojego zdrowia. Od mniej więcej miesiąca jestem mocno zestresowany. Dziś w ciągu dnia zaczęło mnie delikatnie piec pod prawym żebrem. Dodatkowo przez 3 ostatnie dni moje stolce są zdecydowanie jaśniejsze, mają jasno brązową barwę. Na początku odsunąłem od siebie myśli sięgnięcia po telefon i sprawdzenia co to może być, jednak chęć sprawdzenia była silniejsza więc poczytałem o wątrobie i postanowiłem, że wykonam badania. Jeden parametr jest podwyższony, ale reszta jest ok. Proszę o interpretacje. Bilirubina całkowita 0,53 mg/dl[0,3-1,2]~; AST 46,9 U/L[0-34]H; ALT 28,8 U/L[10-49]~; GGTP 13 U/L[-73]~; Amylaza 71,8 U/L[30-118]~; Odczyn Biernackiego (OB) 5 mm/h[0-10]~; Morfologia krwi obwodowej (14 parametrów) Leukocyty 9,43 x10^3/uL[4,23-9,07]H, Erytrocyty 5,22 x10^6/uL[4,63-6,08]~, Hemoglobina 15,3 g/dl[13,7-17,5]~, Hematokryt 44,6 %[40,1-51]~, MCV 85,4 fl[79-92,2]~, MCH 29,3 pg[25,7-32,2]~, MCHC 34,3 g/dl[32,3-36,5]~, RDW-SD 40,3 fl[35,1-43,9]~, RDW-CV 13,0 %[11,6-14,4]~, Płytki krwi 312 x10^3/uL[150-400]~, PDW 10,7 fl[9,8-16,1]~, MPV 9,6 fl[9,4-12,6]~, P-LCR 22,0 %[19,2-47]~, PCT 0,30 %[0,16-0,35]~; Mocz, analiza ogólna Ciężar własciwy 1,003 kg/L[1,015-1,035]L, pH 7,0 [5-7,5]~, Kolor jasno żółty ---[-], Klarowność klarowny [-], Bilirubina nieobecna [-], Urobilinogen w normie mg/dl[0-1], Ciała ketonowe nieobecne [-], Glukoza nieobecna mg/dl[-], Białko nieobecne mg/dl[-], Krew nieobecne [-], Nitraty nieobecne [-], Leukocyty nieobecne [-], OCENA MIKROSKOPOWA * ---[-], Leukocyty 1-2 wpw[0-5], Nabłonki płaskie pojedyncze wpw[-], Bakterie pojedyncze wpw[-];
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Badania krwi - żelazo

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy