Oba schorzenia mają pewne ograniczenia i wymagają szczególnego przestrzegania zaleceń. Zmniejszenie masy ciała na pewno pozytywnie wpłynie na lepsze wyniki badań. Zalecamy spożycie 5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Przede wszystkim należy ograniczyć węglowodany, w szczególności węglowodany proste. Eliminujemy z diety słodycze, produkty z dodatkiem cukru (jogurty smakowe, serki smakowe, napoje i soki dosładzane, wody smakowe), owoce. Wybieramy pieczywo pełnoziarniste, kasze, płatki owsiane. Z mięs wybieramy te chude (kurczak, indyk, cielęcina), najlepiej spożywać bez skóry. Zalecamy włączenie do jadłospisu ryb. Zawierają one kwasy omega-3, których ilość warto zwiększać w codziennej diecie. Znajdzie je Pani również w nasionach, orzechach, olejach roślinnych. Produkty nabiałowe powinny być o zmniejszonej ilości tłuszczu i przede wszystkim kupujemy produkty naturalne, bez żadnych dodatków. Z warzyw wykluczamy warzywa kapustne, brukselkę, kalafiora, rzepę, brukiew, cebulę i soję, a także ograniczamy spożycie gotowanej marchewki, ziemniaków, buraków i kukurydzy. Należy spożywać produkty o obniżonym indeksie glikemicznym. Jeżeli cierpi Pani na kliniczną postać niedoczynności tarczycy warto do diety włączyć produkty bogate w jod. Zachęcamy do wizyty u dietetyka z doświadczeniem klinicznym, który pomoże Pani dobrać odpowiednią terapię żywieniową.


Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444

0

Jeżeli wskaźniki hormonów tarczycy i poziom glukozy są wyrównane to dopiero wtedy będzie to możliwe. Będzie to i tak proces trudniejszy niż u osób bez tych schorzeń, ale należy się uzbroić w cierpliwość. Proponuję udać się do dietetyka aby indywidualnie dobrać dietę do tych schorzeń, a nie szukać czegoś na własną rękę.

0

Witam,

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry!

Oba schorzenia wymagają szczególnego przestrzegania zaleceń. Spadek masy ciała wpłynie pozytywnie wyniki badań. Przede wszystkim należałoby ograniczyć węglowodany (a szczególnie te proste). Z jadłospisu trzeba wyrzucić przetworzone produkty, słodycze, napoje i soki, wody smakowe). Należy również w pewnym stopniu ograniczyć owoce. Zachęcam do wizyty u dietetyka z który pomoże Pani dobrać odpowiednią terapię.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl

0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.

Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.

Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty