Przede wszystkim należy pamiętać, że bezpieczny spadek masy ciała jest na poziomie 0,5-1kg tygodniowo. Oprócz aktywności fizycznej może Pani oczywiście zmienić nawyki żywieniowe. Przede wszystkim zalecamy eliminacje węglowodanów prostych (słodyczy, cukru, napojów słodzonych, smakowe jogurty, owoce raz dziennie). Są one odpowiedzialne za odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz ich duże spożycie może w przyszłości skutkować wystąpieniem wielu chorób, m.in. cukrzycy, insulinoooporności. Warto do diety włączyć odpowiednie tłuszcze (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno, olej kokosowy, ryby, orzechy, nasiona) oraz pełnowartościowe białko (pochodzenia zwierzęcego). Zalecamy spożycie warzyw, najlepiej na surowo - bardzo dobre źródło błonnika (zwiększa uczucie sytości, reguluje pracę jelit, zmniejsza poziom LDL) oraz witamin i minerałów. Proponujemy 4-5 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu. Proszę też pamiętać, że drastyczne ograniczanie kaloryczności diety może przynieść zupełnie odwrotny skutek - organizm może zacząć magazynować energię, najczęściej w postaci tkanki tłuszczowej. Dodatkowo bardzo prawdopodobny jest efekt jojo, gdzie waga często jest wyższa, niż ta przed zmianą diety. Jeżeli ma Pani trudności przy samodzielnym skomponowaniu jadłospisów zachęcamy do wizyty u doświadczonego dietetyka, który pomoże Pani w terapii żywieniowej.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Witam, proponuję zacząć od analizy Pani dotychczasowej diety, niewykluczone, że bilans energetyczny, pomimo podjętego wysiłku fizycznego, jest dodatni, co uniemożliwia redukcję masy ciała. Proponuje ponadto omówić tę kwestię z endokrynologiem, by wykluczyć ewentualne patologie w tym zakresie.
Pozdrawiam
www.dietoterapia.waw.pl
Witam,
powinna Pani zastosować odpowiednią dietę. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków
Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zejść z wagi i zacząć zdrowo się odżywiać? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Od czego zacząć moje odchudzanie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Szybkie odchudzanie u 26-letniej kobiety – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Od czego zacząć odchudzanie u 33-latki? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Waga 50 kg u 21-latki i chęć zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę zastosować u 44-latki żeby schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i nóg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak mogę schudnąć do operacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć i utrzymać zdrową dietę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Sok w diecie młodych Polaków. Ekspert rozwiewa popularne mity
Jak wygląda dieta młodych Polaków? Po jakie produk
Dieta cukrzycowa - charakterystyka, leczenie cukrzycy
Dieta cukrzycowa jest ważna dla chorych. Cukrzyca
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw