Stosowanie leków na chorą tarczycę a przybranie na wadze

Witam. Mam 27 lat 164 cm wzrostu i 61 kg. Jakiś miesiąc temu ważyłam 58 kg i nie wiem dlaczego tyle przytyłam. Czy to może mieć jakiś związek z tym iż od 2 miesięcy biorę leki na tarczyce?? Jak mogę zrzuci dodatkowe kilogramy. Dodam że rzadko jadam śniadania jak wstanę dopiero ok 10 coś zjem w pracy. no i te słodycze w ciągu dnia
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!
Zalecenia dietetyczne są uzależnione od tego z jakiego typu schorzeniem tarczycy mamy styczność. Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam Pani kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie Pani napadowi głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli ma Pani ochotę na przekąski proszę wybierać te małokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Jeśli choruje Pani na niedoczynność tarczycy, to z zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w Pani diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Znajdzie go Pani w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na
http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Niedoczynność gruczołu tarczowego jest chorobą spowodowaną niedoborem hormonów tarczycy, które odpowiadają za prawidłowy proces przemiany materii. W wyniku niedoboru tych ważnych hormonów następuje zmniejszenie produkcji ciepła przez organizm oraz ograniczenie zużycia tlenu przez takie narządy jak wątroba, serce czy nerki. Hormony tarczycy mają także ważny wpływ na budowę białek ustrojowych oraz przemianę tłuszczów i cholesterolu w organizmie. Przy ich deficycie pojawiają się takie objawy jak powstawanie wola obojętnego (przerost w okolicy szyi), wzrost masy ciała, senność, uczucie zmęczenia, wypadanie włosów, kłopoty z pamięcią i koncentracją, inne.
Zasadniczym elementem terapii jest leczenie farmakologiczne, które polega na przyjmowaniu preparatów hormonów tarczycy. Ważnym czynnikiem wspomagającym jest także dieta. Jak się uważa, dużą rolę w rozwoju tej choroby może odgrywać niedobór jodu. Proces chorobowy mogą także nasilać tzw. czynniki wolotwórcze zawarte w niektórych produktach jak: kapusta, brukselka, kalafior, soja. Nie bez znaczenia jest także twardość wody do picia. Czynniki te mogą bowiem utrudniać zużytkowanie jodu przez gruczoł tarczowy.
Zasadnym jest zwiększenie w umiarkowanym stopniu podaży białka zwierzęcego oraz podawanie większej ilości jodu. Największa jego ilość znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, w szczególności w rybach, stąd zwiększenie ich spożycia w codziennej diecie jest bardzo wskazane.
Pamiętaj, że przy niedoczynności tarczycy Twój organizm trudniej metabolizuje tłuszcze, co może objawiać się wzrostem wagi i różnymi zaburzeniami w układzie krążenia.
Pozdrawiam!

0

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty