Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! W ramach diagnostyki alergii pokarmowej można wykonać testy skórne, badania poziomu swoistych IgE z krwi oraz próby prowokacyjne. O tym jaka metoda byłaby dla Pani/Pana najlepsza, proszę porozmawiać ze specjalistą alergologiem.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia pokarmowa i odczulanie – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Inne sposoby na badanie alergii poza testami skórnymi – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy w sytuacji alergii na roztocza, możemy mieć w domu psa? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Wyniki alergicznych testów skórnych i z krwi – odpowiada Małgorzata Panek
- Dieta eliminacyjna przy alergii pokarmowej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Alergia pokarmowa i zmiany skórne – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Testy alergiczne na znieczulenie dentystyczne w Warszawie – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Nutramigen a zwykłe mleko przy alergii pokarmowej – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Czy test na nietolerancję pokarmową jest refundowany? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Alergia - testy diagnostyczne
Alergia (inaczej nazywana uczuleniem lub nadwrażli
Jak wygląda badanie alergii?
Badanie alergii często bywa długotrwałe i żmudne.
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw