Zapytaj lekarza

7 4 0 , 5 3 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Toxoplazmoza (10 tydzień ciąży)

Witam. Wyniki badań laboratoryjnych wskazują na zakażenie toksoplazmozą, wyniki przedstawiałam we wcześniejszym moim pytaniu: Toxo IgM = 0,96 – index; IgM (+) dodatni, a miano IgG wynosi 543 (strzałka w górę), bardzo wysokie, jak wcześniej otrzymałam odpowiedź. Wynik może wskazywać świeżą infekcję pierwotniakiem toxo. Ginekolog skierował mnie do lekarza chorób zakaźnych. Ten po obejrzeniu wyników zalecił od razu R***, mianowicie mam brać ten lek i ponowić badania po miesiącu od robienia poprzednich wyników, czyli po 2 tygodniach od zażywania leku R***, mam zrobić sobie badanie TOXO IgG, zobaczy, czy coś się zmieni. Moje pytanie: czy lekarz nie powinien skierować mnie na dodatkowe badanie awidności przeciwciał IgG, aby określić czy zarażenie jest świeże czy też starsze, które to nie zagrażałoby dziecku? Nie wiem też, czy zasadne jest przyjmowanie tego antybiotyku, nie wiedząc, kiedy doszło do zarażenia? Czy trzeba brać ten lek w trakcie ciąży, gdy do zakażenia doszło długo przed ciążą? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

KOBIETA ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam serdecznie.

Wynik Pani badań serologicznych - dodatnie miano przeciwciał w klasie IgM, przy bardzo wysokim mianie IgG - świadczy o czynnej infekcji toksoplazmatycznej. Z tego właśnie powodu lekarz bardzo słusznie zdecydował o natychmiastowym włączeniu antybiotyku. Zastosowany lek należy do grupy makrolidów, antybiotyków względnie bezpiecznych dla płodu i dających niewiele działań ubocznych. Korzyści zastosowania leczenia znacznie przewyższają ewentualne jego skutki negatywne. Powtórne badanie serologiczne powinno rozwiać Pani wątpliwości i rozstrzygnąć kwestię kontynuacji leczenia.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy