Trudności z obniżeniem poziomu cukru w organizmie
Witam! Moja mama ma 56 lat. Wyniki krwi robiła 4 lata temu i były dobre. Aż tu pewnego dnia zaczęła dużo pić i czuła się ogólnie słabo. Po dwóch dniach widziała już plamy. Poszła do lekarza i okazało się, że poziom cukru to 454! Mamę skierowano do szpitala w celu rozpoznania cukrzycy. Podano insulinę i poziom cukru spadł, ale w nocy (mama nie jadła kolacji) podskoczył do 280. Na drugi dzień insulina 24-godzinna i tak: rano po śniadaniu 151, po obiedzie 181 a po kolacji 170. Następnego dnia podano tabletki na cukrzycę i lepsze wchłanianie i tak: po śniadaniu 254 a po obiedzie 260. Jutro mama ma znów dostać kolejną insulinę dożylnie.
Czy to jest normalne, że nie można wyregulować cukru tak długo? Czy taki wysoko poziom cukru świadczy o chorobie cukrzycowej czy też jakieś innej chorobie? Po tabletkach poziom cukru podskoczył - czy to już jest przesądzone, że mama będzie musiała brać insulinę? Bardzo proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję!