Uczucie pieczenia po spożyciu określonych pokarmów przy zapaleniu błony śluzowej żołądka

Stwierdzono u mnie zapalenie błony śluzowej żołądka i przepisano pantoprazol 40mg. Podczas brania pantoprazolu ból ustąpił, jednak bo zaprzestaniu jego przyjmowania uczucie pieczenia powrociło, jednak jest znacznie rzadsze (czasami przez kilka dni wcale się nie zdarza), a po przyjęciu ipp nawet w dawce 10mg ustępuje. Ból pojawia się przy określonych pokarmach (kawa, pomidory, jaja, alkohol). Czy należy ponownie zgłosić do lekarza, czy wyeliminować te pokarmy i czekać na efekty?
MĘŻCZYZNA, 29 LAT ponad rok temu

Proszę wyeliminować te pokarmy dające dolegliwości ze swojej diety. Jeśli to nie pomoże proszę ponownie w tej sprawie skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty