Szanowna Pani,
Cukrzycę rozpoznajemy na podstawie poziomu glikemii w surowicy mierzonego na czczo oraz ewentualnie po obciążeniu glukozą.
Chociaż przebieg często bywa bezobjawowy, u części pacjentów występuje wielomocz, wzmożone pragnienie, zmniejszenie elastyczności skóry lub jej suchość, osłabienie, senność i inne rzadziej obserwowane objawy.
Czynnikami ryzyka zachorowania są:nadwaga i otyłość, cukrzyca u rozdziców lub rodzeństwa, mała aktywność fizyczna, uprzednio stwierdzane zaburzenia gospodarki węglowodanowej, przebyta cukrzyca ciążowa, urodzenie dziecka o masie>4kg, nadciśnienie tętnicze, hipertriglicerydemia>250mg/dl, zespół wielotorbielowatych jajników, miażdzyca.
Ponadto po ukończeniu 45rż. należy wykonywać oznaczenie glikemii na czczo lub OGTT (doustny test tolerancji glukozy)co 3 lata, a wgrupach zwiększonego ryzyka co rok.
Pozdrawiam serdecznie