Witam,
Opisywane przez Panią objawy są najprawdopodobniej spowodowane niedoborem enzymów odpowiedzialnych za rozkładanie pewnych związków zawartych w niektórych pokarmach, m.in. czekoladzie. Związki te to należące do grupy amin tyramina i fenylamina, powstające z kolei z rozkładu aminokwasów zawartych w pokarmach. Niedobór enzymów powoduje nagromadzenie się wymienionych amin, co prowadzi do nadmiernego rozszerzenia naczyń krwionośnych głowy powodując bóle migrenowe.
Spośród innych pokarmów często wywołujących podobne objawy wymienia się ser żółty oraz czerwone wino, nieco rzadziej wołowinę, ekstrakt drożdżowy, awokado,ananasy, banany, bób.
Nie jest to więc alergia, a objawy wywołane niedoborem enzymów, które u osób bez tego deficytu neutralizują wspomniane związki.
Jedyną jak na razie metodą radzenia sobie z dokuczliwymi objawami jest unikanie spożywania pokarmów, które je wywołują.
Pozdrawiam