Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Izabela Ławnicka
82 poziom zaufania

Witam! Uczulenie na czerwone wino może objawiać się wysypką (lub innymi zmianami skórnymi), nudnościami, wymiotami, bólami brzucha/głowy ale także mogą być to objawy wstrząsu anafilaktycznego. W zależności od objawów i ich nasilenia leczenie może w ogóle nie być konieczne (wystarczy odstawienie wina). Jeśli jednak jest konieczne podstawą są leki antyhistaminowe, wapno i/lub sterydy w przypadku ciężkich postaci alergii.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty