Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry. Tak, proszę zastosować taką dietę (listę zakazanych pokarmów łatwo znajdzie Pani w internecie). Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy kwas hialuronowy może spowodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada
- Jak sprawdzić, czy jestem uczulona na kwas acetylosalicylowy? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Uczulenie na nikiel a noszenie srebra – odpowiada Milena Lubowicz
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Stres a wstrząs anafilaktyczny – odpowiada Mgr Anna Bernatowska
- Uczulenie na latex – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Diagnostyka alergii na leki – odpowiada Dr n. med. Irena Markiewicz-Bendkowska
- Kwas hialuronowy a alergie na kwasy – odpowiada dr n. med. Marcin Frączek
- Czy są leki przeciwbólowe, które może brać osoba uczulona na kwas acetylosalicylowy? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy są potwierdzone przypadki uczulenia na probiotyki? – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Kwas salicylowy - charakterystyka, źródła kwasu salicylowego, objawy alergii
Alergia na salicylany, a dokładniej, na kwas salic
Jak działa kwas acetylosalicylowy obecny w aspirynie? (WIDEO)
-Oczywiście kichnąłem kiedy zapowiedziałaś ten t
8 sposobów na uniknięcie wstrząsu anafilaktycznego
Co to jest anafilaksja? Anafilaksja, zwana też wst