Uczulenie na kwas acetylosalicylowy

Witam, mam uczulenie na kwas acetylosalicylowy. Dwa razy z tego powodu miałam silną reakcję alergiczną - wstrząs anafilaktyczny, jeszcze wtedy nie wiedziałam o uczuleniu. Ostatnio w internecie przeczytałam, że powinnam unikać również niektórych pokarmów, które zawierają salicylany. Nigdy nie słyszałam o tym od swojego lekarza. Czy to faktycznie prawda? Powinnam stosować jakąś dietę? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź :)
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Urszula Forenc Dietetyk, Wrocław
57 poziom zaufania

Dzień dobry. Tak, proszę zastosować taką dietę (listę zakazanych pokarmów łatwo znajdzie Pani w internecie). Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty