Witam! Nie ma uniwersalnego przepisu na odchudzanie. Każdy człowiek jest inny i ma różne wymagania związane m.in. z płcią, aktywnością fizyczną, wiekiem oraz stanem zdrowia. Poniżej podam ogólne zasady racjonalnego żywienia dotyczące przeciętnego Kowalskiego 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Najlepszym sposobem na odchudzanie jest przestrzeganie podstawowych zasad zdrowego żywienia oraz wprowadzenie systematycznej aktywności fizycznej. Warto tez udać się do dietetyka który w sposób profesjonalny określi problem i zbilansuje odpowiednio dietę. dieta nie może kojarzyć się z głodówka a stać się zdrowym stylem życia. Powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.
Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie z wagi 130 kg u 21-letniego mężczyzny – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie a grupa krwi 0 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór diety i posiłków niskokalorycznych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Codzienne ćwiczenia a redukcja tkanki tłuszczowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć po dwóch porodach? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Gra w badmintona i bieganie a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Bezpieczne odchudzanie przy 173 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pomoc w odchudzaniu dla 24-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Pomijanie śniadanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Co zjeść, by się przed nią ochronić?
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważnie
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na