Witam! Najlepiej stosować zasady prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Nie pisze Pani nic na temat swojego wzrostu, wagi, stylu życia, aktywności fizycznej wiec nie poradzę Pani nic na temat bardziej konkretniej diety. Posiadam zbyt mało informacji na Pani temat. Z pewności musi Pani zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach 2,5-3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami. Nie można pomijać żadnego z posiłków, nie zamieniać kilku posiłków na jeden z wielu składników.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione. Ostatni posiłek należy spożywać 3-4h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Dieta nie może kojarzyć sie z głodówka a stać się zdrowym stylem życia. Posiłki powinny byc odpowiednio zbilansowane a kaloryczność dostosowana do Pani dziennego zapotrzebowania energetycznego. Ułożenie indywidualnie dostosowanej do Pani potrzeb diety wymaga spotkania osobistego, w celu przeprowadzenia odpowiednich pomiarów lub kontaktu drogą mailową w celu wypełnienia szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.
Bardzo ważna jest też aktywność fizyczna. Ważne aby aktywność była systematyczna i sprawiała Pani przyjemność
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Codzienne ćwiczenia a redukcja tkanki tłuszczowej – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Bezpieczne odchudzanie przy 173 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 130 kg u 21-letniego mężczyzny – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uniwersalny przepis na odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Oponka w górnej partii brzucha po zjedzeniu posiłku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wybór diety a praca zmianowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Waga i wzrost u 18-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Porada dietetyczna dla odchudzającego się 25-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nadwaga i nieregularne posiłki – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Dieta dla 18-latka, który chce schudnąć i wyrobić mięśnie brzucha – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta dla cukrzyków typu 1 - zasady. Co można jeść?
Dieta w cukrzycy typu 1 oparta jest na tzw. wymien
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD). Lekarz mówi, jak sobie z nią poradzić
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFL