Witam! Najlepiej stosować zasady prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Bezpieczne i zdrowe odchudzanie to około 1kg tygodniowo, jednak jest to sprawa bardzo indywidualna i zależna od organizmu. Ćwiczenia fizyczne z pewnością wspomogą zgubienie zbędnych kilogramów. Nie odpowiem konkretnie na Pani pytanie, ponieważ tak jak wspomniałam spalanie tkanki tłuszczowej zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. Pisze Pani iż nie je po godz 17:00 co może być błędem jeżeli chodzi Pani dość późno spać, ponieważ kolację należy jeść 3-4h przed snem aby nie głodzić organizmu. Posiłki powinny być spożywane regularnie co 2,5-3h. Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawione.Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Dziennie dopuszcza się spożycie 2 łyżek oliwy z oliwek w potrawach. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne ale ograniczać sól. Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Co do aktywności fizycznej to nie powinna Pani ćwiczyć codziennie - mięśnie potrzebują czasu na regenerację. Efekty będą lepsze jeżeli zrobi Pani 1-2dniowe przerwy pomiędzy treningami. Przy ćwiczeniach powinna być również zachowana odpowiednia dieta.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety dostosowanej do Pani dziennego zapotrzebowania oraz stylu życia zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta na redukcje tkanki tłuszczowej? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Redukcja tkanki tłuszczowej z brzucha u 18-latka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pozbycie się tkanki tłuszczowej z brzucha – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Uniwersalny przepis na odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie z wagi 130 kg u 21-letniego mężczyzny – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Utrzymanie wagi ciała bez ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Redukcja wagi na diecie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zbilansowana dieta prowadząca do zrzucenia 30 kg – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór diety i posiłków niskokalorycznych – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Sposoby na obniżenie cholesterolu
Jeśli chcesz zadbać o odpowiedni poziom cholestero
Pomijanie śniadanie zwiększa ryzyko cukrzycy. Co zjeść, by się przed nią ochronić?
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważnie