W 9 dni chudłam 4 kg, a potem nic. Jak schudnąć?

Mój sukces to 4 kg w ciagu 9 dni. Skończyło się to, że po 9 dniach zaczęłam znowu tyle jeść i było po diecie;/;/;/. Nie wiem już, co jeść i ile:(. Co zrobić, żeby mieć smukłe nogi i płaski brzuch? Chcę schudnąć, ale ciężko mi się zabrać za dietę:(. Bardzo bym prosiła o odpowiedź:(
ponad rok temu

Witam!

Nie wiem w jakim jest Pani wieku. Niestety utrata 4 kg w ciągu 9 dni nie jest polecana. W takich wypadkach najczęściej ubywa wody, a nie tkanki tłuszczowej. Powinna Pani tracić około 1 kg tygodniowo.

Musi Pani zmienić nawyki żywieniowe - tylko to zagwarantuje TRWAŁĄ utratę zbędnych kilogramów.

Korzystne mogą być masaże brzucha, a także stosowanie preparatów wyszczuplających (zwiększą jędrność skóry). Polecałabym również ciepło-zimne natryski, które polepszą stan skóry.

Z zajęć w klubie fitness pomocne mogą być :
- energy kick (z dużą ilością energicznych kopnięć i ciosów, w których wykonanie zaangażowane są mięśnie brzucha);
- zajęcia na siłowni;
- piłki (ćwiczenia wykonywane na specjalnych dużych piłkach, wprawiających w stan niestabilności, którą trzeba pokonać siłą mięśni);
- postural training (ćwiczenia korygujące wady postawy, mające za zadanie zwiększyć wytrzymałość mięśni odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowej postawy, także mięśni brzucha);
- fat burner (ćwiczenia spalające tkankę tłuszczową).
Poza tym może Pani wykonywać brzuszki proste, brzuszki skośne, unoszenie miednicy, skręty miednicy i spacerować/jeździć na rowerze.

Piramida zdrowego żywienia:

•    5 porcji produktów zbożowych (pieczywo, kasze, ryż, płatki zbożowe, musli);
•    4 porcje warzyw (w tym ziemniaków) - warzywa można spożywać praktycznie bez ograniczeń;
•    1 porcję owoców (zgodnie z Piramidą Żywienia powinny to być 3 porcje, jednak przy diecie odchudzającej polecałabym ograniczenie się do 1 porcji);
•    mleko i przetwory mleczne - 2 porcje (mleko, kefir, maślanka, jogurt, ser) - dobrze wybierać produkty odtłuszczone, w wersji "light";
•    mięso, ryby lub nasiona roślin strączkowych - 1 porcja.

Zalecałabym dietę 1200-1400 kcal, spożywanie 5 posiłków dziennie:
- śniadanie, obiad, kolacja jako posiłki główne, o większej kaloryczności,
- II śniadanie, podwieczorek - mniejsze, o mniejszej kaloryczności, w formie przekąsek.
Ostatni posiłek zalecałabym na 2-3 godziny przed snem. Przynajmniej 1 posiłek powinien być ciepły.

Korzystne będzie picie wody niegazowanej, herbaty zielonej, czerwonej, czarnej (bez cukru).
Powinna Pani zwiększyć ilość warzyw w diecie. Zawarty w nich błonnik zapewnia sytość.
Podstawę żywienia powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe:
-grube kasze,
-ciemne pieczywo,
-chleb typu graham,
-brązowy ryż.
Pieczywo razowe nie powinno jednak zawierać dodatku karmelu, czy miodu. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze i ziemniaki najlepiej jest ograniczyć. Nabiał powinien być odtłuszczony. W przypadku mleka minimum tłuszczu to 1,5%. Umożliwi to wchłanianie się witamin A, D, E, K.

Zamiast czerwonego mięsa korzystniej jest spożywać ryby. Mało kilokalorii ma: dorsz, flądra, mintaj, morszczuk, sandacz, szczupak (poniżej 100 kcal/100 g). Z wędlin najlepiej wybierać te chude (szynkę z piersi indyka, polędwicę). Wykluczyć trzeba tłuste balerony, parówki, salami, boczek, mięso ze skórą. Ograniczeniu powinno podlegać także mięso czerwone (krwiste), gdyż duże jego ilości przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.

Dobrze jest zrezygnować z serów żółtych, lub przynajmniej wybierać wersję "light" oraz wykluczyć alkohol, gdyż jest kaloryczny. 0,5 litra piwa to 250 kcal!

Do smarowania nadają się margaryny o obniżonej ilości tłuszczu (niektóre zawierają go aż 3 razy mniej niż tradycyjne masło, stąd warto czytać etykiety).

Do sałatek można dodawać oliwę/olej roślinny w ilości ok. 1 łyżki (5-10 g).Należy unikać także sosów na bazie majonezu (zawierają go również „kupne sałatki”) oraz smażenia. Jaja można jeść 3-4 razy w tygodniu (zamiennie z wędlinami).

Z diety powinno się wykluczyć produkty zawierające cukry łatwo przyswajalne: cukier, miód, dżemy, ciasta, ciastka, czekolady i inne łakocie. W diecie odchudzającej nie ma miejsca także na fast-foody.

Jeśli chodzi o napoje, to należy wykluczyć napoje dosładzane (soki, napoje kolorowe), tłuste napoje mleczne oraz mocną kawę.

Z metod kulinarnych najkorzystniejsze jest gotowanie na parze – pozawala na „zaoszczędzenie” witamin i składników mineralnych, traconych w czasie obróbki kulinarnej. Należy unikać smażenia. Jedzenie może być także przygotowywane metodą pieczenia, duszenia w małej ilości tłuszczu. Należy zrezygnować z zagęszczania zup i zabielania.
Ilość dodawanej soli dobrze jest ograniczyć do 5g/dobę, co odpowiada jednej łyżeczce (na etykietach przypraw należy szukać także dodaku glutaminianu sodu). Do diety można włączyć przyprawy przyspieszające przemianę materii: kminek, kolendrę, majeranek, ogórecznik, seler, czy rutę.

Pozdrawiam

0

Witam! Ubytek masy ciała powinien mieścić się w granicy 0,5-1,0 kg tygodniowo. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Polecam zastosować zasady prawidłowego żywienia i na stałe wprowadzić je do swojego życia. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie www.diet-coaching.xaa.pl zapraszam do jej odwiedzenia oraz zadawania pytań. Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0

Niestety bez trwałej zmiany nawyków żywieniowych nie da się schudnąć ani później utrzymac nowej wagi. W kilka dni można zgubić ewentualnie wodę, nie 4kg tluszczu. Polecam konsultację z dietetykiem, który po przeprowadzeniu wywiadu ustali indywidualną diete, którą będzie Pani mogla stosowac przez wiele miesięcy.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty