W jaki sposób odczytać badanie na celiakię?

Proszę o pomoc w interpretacji badań na celiakię: DQA1*02 negatywny DQA1*02/*0301 negatywny DQA1*03 negatywny DQA1*0302/03 negatywny DQA1*05 pozytywny DQB1*02 pozytywny DQB1*02/*0302 pozytywny podjednostka a HLA-DQ2.2 negatywny podjednostka a HLA-DQ2.5 pozytywny podjednostka a HLA-DQ8 negatywny podjednostka b HLA-DQ2.2/DQ2.5 pozytywny podjednostka b HLA-DQ8 negatywny
MĘŻCZYZNA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Piotr Pilarski
79 poziom zaufania

Wynik wskazuje na nosicielstwo genów, które posiadają osoby chore na celiakie.

Pozdrawiam.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty