W jakim kierunku prowadzić dalej diagnostykę?

Witam, mam 31 lat, mężczyzna – dokładnie miesiąc temu pierwszy objaw duszności, ucisk w klatce piersiowej, drętwienie kończyn oraz twarzy (ten objaw towarzyszy mi od dłuższego czasu, prawie zawsze w nocy), jakby lekkiego niedowładu lewej ręki oraz nogi, po czym doszło mocne drżenie mięśni. Trafiłem do NŚOZ, zmierzono mi ciśnienie (150/90) oraz zrobiono EKG (w normie). Ciśnienie zostało obniżone i wróciłem do domu. Na nadciśnienie się leczę i nie miałem z nim problemów, po tym ataku kontroluje i również nie ma problemu. Stwierdzony również mam refluks żołądka. Od tamtej pory towarzyszy mi uczucie ciągłego zmęczenia, bóle mięśni, szum w uszach, częste napady dziwnego uczucia jakby powietrze znikało w środku. Codziennie odczuwam z różnym natężeniem uczucie oszołomienia, jakbym nie wiedział co się dzieje i ktoś powoli odłączał mi „prąd”, z wrażeniem, że zaraz zemdleje. Objawy często poprzedzają uderzenia gorąca w różnych częściach ciała, najczęściej klatki i twarzy. W ostatnich dniach doszły problemy z przełykaniem śliny (czasami jej brak, czasami jakby gardło było ściśnięte i musze powtórzyć przełknięcie) ale przy potrawach lub napojach nie ma problemu. Od tamtej pory zrobione: morfologia z rozmazem – OK, mocz – OK, Białko CRP – OK, D-dimery – OK, próby wątrobowe – OK (lekko podwyższone GGTP norma 54 wynik 60) TSH – OK, Ferrytyna – OK, Cholesterol całkowity Norma 140-200 wynik 214, HDL Norma 35-75 Wynik 83, pozostałe – OK, Wit.D3 Norma 35-80 Wynik 11,4 (od razu rozpoczęta suplementacja, wynik po miesiącu 43), Wit,B12 – OK, Testosteron – OK, Glukoza – OK, Sód, Potas, Magnez, Żelazo, Wapno – OK, Kortyzol gdzieś zginął wynik ale był lekko podwyższony, Bolerioza IgG,IgM - OK Wizyty i badania: Neurolog – skierowanie na MRI z kontrastem mózgu, ogólnie ok. skierowanie do neurochirurga w celu omówienia „naczyniak żylny 18x2mm w prawym płacie ciemieniowym” – nie powinien dawać wyżej wymienionych objawów. Kardiolog – Echo serca z Dopplerem OK USG jamy brzusznej – kamień w pęcherzyku żółciowym 7mm, pozostałe OK Czekam na TK kręgosłupa szyjnego. Oczywiście pierwsze co na myśl przychodzi nerwica, ostatnio powiedzmy miałem bardziej nerwowy okres w życiu ale raczej wszystko się ustabilizowało i nie powinno to wywołać aż takich objawów… Od dwóch tygodniu suplementuje witaminy, biorę tabletki ziołowe sedivitax na noc i napar z ziół na uspokojenie. Niestety zero poprawy. Wspomnę, że od listopada byłem na diecie i schudłem 17 kg (z 92 na aktualne 75) ale od lipca odpuściłem i utrzymuje wagę. Pracę mam biurowo a aktywność fizyczna raczej niewielka więc zrzucenie wagi ogólnie polegało na obniżeniu dostarczanych kcal (ok. 1800 dziennie) Może ktoś podpowiedzieć, w jakim kierunku iść dalej? Czy szukać raczej zaburzeń na tle nerwowym? Z góry dziękuje za odpowiedzi!
MĘŻCZYZNA, 32 LAT 2 miesiące temu

Pozasercowe powikłania nadciśnienia

Problemy, stresy, reakcja nerwicowa, lękowa, może mieć bardzo różną postać ...

Warto dbać o rozsądna dietę i aktywność fizyczną Dużo badań, dobre wyniki...

Trudno jednak cokolwiek powiedzieć bez badania i analizy wyników, historii choroby... Wskazana pełna konsultacja neurologiczna ; Zdjęcia CD; Opisy badań do interpretacji klinicznej, po badaniu; sam opis badania to za mało ...Konieczny pełny wywiad, nastrój, wyniki Konieczna pełna konsultacja: wywiad, badanie, , przejrzenie wyników badań jakie czynniki ryzyka: żylaki, nadwaga, cukrzyca, nadciśnienie, inne schorzenia ??? Jaki stan obecny ? Ważny też stan emocjonalny, nastrój, sen; Objawy depresji, lęku, zaburzenia nerwicowe, zaburzenia snu, często konieczna ocena psychologiczna, a nawet psychiatryczna.... Ważny Styl życia i pracy, aktywność ruchowa, rodzina , stresy ; dieta, etc etc Pozdrawiam i zapraszam . dr n. med Maria Magdalena Wysocka-Bąkowska ;specjalista neurolog, migrenolog

Specjalista neurolog. Ekspertka w dziedzinie leczenia migreny oraz przewlekłego bólu głowy.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty