Zapytaj lekarza

7 4 2 , 9 6 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Waga 47 kg u 7-latki

Witam. Mam córkę w wieku 7 lat i waży 47 kg. Ma duży apetyt i nie wiem jak mogę ją ograniczyć z jedzeniem . czy ta waga jest w jakimś stopniu niebezpieczna dla mojej córki i czy mam zastosować dietę? Bardzo proszę o odpowiedz.
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Fakty o zdrowiu - Oburęczne dzieci bardziej nadpobudliwe?

Dzień dobry,
Nie wiem jaki wzrost ma córka, ale podejrzewam, że ma sporą nadwagę stosunkowo do wzrostu. Nie należy jej odchudzać, tylko doprowadzić do zahamowania wzrostu masy ciała przy jednoczesnym dalszym rośnięciu. To, że córka ma duży apetyt nie powinno być problemem. Mogłaby dalej jeść duże ilośći jedzenia, ale trzeba wiedzieć jakie produkty wykluczyć a jakie zastosować w diecie. Przede wszystkim należałoby zmniejszyć ilość prostych węglowodanów, wprowadzić więcej białka i tłuszczy oraz błonnika. Trudno mi teraz coś więcej polecić nie znając przypadku oraz trybu żywienia Pani córki. Jednakże z mojego doświadczenia da się uzyskać zmianę nawyków żywieniowych, uzyskując zadowolone i syte dziecko. Najważniejsze jest aby zacząć zmianę już teraz aby nie powstawało więcej komórek tłuszczowych w ciele, gdyż jeśli tak owe powstaną, zostaną na całe życie i w dorosłości córka może mieć problemy z nadwagą albo otyłością.
Pozdrawiam,
dietetyk, dietcoach
www.dietaifitness.pl

0

Witam!
Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

Dietetyk medyczny. Absolwentka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy