Wskazania do dokarmiania dziecka mlekiem modyfikowanym

Witam, mam pytanie odnosnie mleka dla meisięcznego malucha. Obecnie karmię piersią, synek ma 5 tygodni, po odciągnieciu pokarmu z piersi zauwazyłam, ze jest on bardzo chudy. Czy w związku z tym powinnam dokarmiać go mlekiem sztucznym? a jeśli tak, to jakie to mleko powinno być, chodzi o nazwę. Dodam jeszcze, że synek jest karmiony na żądanie, ale ostatnio karmienia sa dosyć często, obawiam się że to wina pokarmu.
KOBIETA, 29 LAT ponad rok temu

Karmienie piersią

Karmienie piersią przynosi wiele korzyści - zarówno mamie, jak i dziecku. Obejrzyj film i dowiedz się więcej na temat naturalnego karmienia maluszka.

Proszę kontrolować masę dziecka i za wszelką cenę próbować utrzymać wyłącznie karmienie piersią. Sytuacja w której mleko matki mogłoby być niewystarczające zdarza się niezwykle rzadko, w związku z czym jest mało prawdopodobne aby Pani dotyczyła (szczególnie jeżeli jest Pani zdrowa). Mleko modyfikowane to zawsze ostateczność, a skutki jego podania są nie do cofnięcia. Proszę się też nie martwić wyglądem mleka, gdyż zmienia się on w trakcie nie tylko całego okresu laktacji, ale także w trakcie samego jednego karmienia. W zależności od częstotliwości karmień skład Pani mleka dostosowuj się do potrzeb dziecka i Pani obawy, że mogłoby ono być niewystarczające jest naprawdę nieuzasadnione. Mleko matki powinno być wyłącznym pokarmem dziecka do 6 miesiąca życia. Jeżeli ma Pani wątpliwości czy wszystko jest w porządku warto zadzwonić do położnej środowiskowej - może do Pani przyjechać, skontrolować masę dziecka i doradzić jak dbać o prawidłowy przebieg laktacji.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty