Wyniki badań związanych ze zmianami skórnymi u dziecka

Witam! W związku z bardzo długo utrzymującymi się zmianami skórnymi (nie reagującymi na leczenie przeciw grzybicze) na przedramionach, otrzymaliśmy skierowanie do laboratorium. Wczoraj byliśmy z wynikami u dermatologa i nic nowego one nie wniosły wg niego (stwierdził, że może to alergia, ale u dzieci w tym wieku - 26 miesięcy - nie przeprowadza się testów). Proszę o interpretację wyników: MOCZ: GLU Negartive, BIL Negartive, KET Negartive, SG 1.015, pH 6,5, PRO Negartive, URO 0,2 EU/dL, NIT Negartive, BLO Negartive, *LEU Trace leuko 8-12, nabł. pł. 1-2, poj. bakterie. GLUKOZA: glukoza 87 mg/dl (70-110). BADANIE KRWI: WBC 8,74 [10^3/uL] (4,10-10.90), NEUT 4,23 [10^3/uL] 48,4[%] (1,20-9,80) (40-70)%, LYMPH 3,53 [10^3/uL] 40,4[%] (0,60-7,00) (20-50)%, MONO 0,74[10^3/uL] 8,5[%] (0,00-1,96) (0-14)%, EO 0,22[10^3/uL] 2,5[%] (0,00-0,84) (0-6,0)%, BASO 0,02[10^3/uL] 0,2[%] (0.00-0,14) (0-1,0)%, RBC 4,25[10^6/uL] (4,20-5,30), HGB 11,5[g/dL] (12,0-18,0), HCT 33,9 [%] (37,0-51,0), MCV 79,8[fL] (80,0-97,0), MCH 27,1 [pg] (26,0-32,0), MCHC 33,9[g/dL] (31,0-36,0), RDW-SD 34,6[fL] (37,0-54,0), RDW-CV 12,3[%] (11,5-14,5), PLT 624 [10^3/uL] (140-440), PDW 10,6[fL] (9,0-17,0), MPV 9,8[fL] (0,0-99,8), P-LCR 23,1[%] (13,0-43,0), PCT 0,61[%] (0,17-0,35). OB 30 mm/h. KAŁ NA PASOŻYTY: Jaja pasożytów: I - nieobecne, II - nieobecne, III - jaja glisty lud. O czym mogą świadczyć takie wyniki? Czy badania powinny zostać powtórzone?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Niepokojące zmiany skórne

Zauważyłeś na swojej skórze zmiany, które cię niepokoją? Zastanawiasz się, co z tym zrobić? Obejrzyj nasz film i dowiedz się, co powinieneś zrobić w takiej sytuacji.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

W osadzie moczu obecna jest zbyt wysoka liczba leukocytów. Może to świadczyć o obecności stanu zapalnego.

Wyraźnie podwyższone są również wykładniki stanu zapalnego -OB i PCT. Nie należy tego bagatelizować.

W badaniu morfologii krwi nieco obniżone są parametry czerwonokrwinkowe - hemoglobina, hematokryt oraz MCV. Jednak normy podane przez laboratorium mogą nie uwzględniać wieku dziecka i być przygotowane dla osoby dorosłej. Nie budzą wiekszego niepokoju.

Znacznie podwyższona jest liczba płytek krwi. Warto zwrócic na to uwagę lekarza.

Ponadto w kale wykryto jaja glisty ludzkiej. Zatem mamy do czynienia z zarażeniem pasożytem. Może ono być przyczyną podwyższenia markerów zapalnych. Konieczne jest niezwłoczne rozpoczecie leczenia.

Pozdrawiam serdecznie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty