Zapytaj lekarza

7 3 6 , 8 2 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badań hormonów tarczycy u 21-letniej osoby

Witam, ostatnio robilam badanie tsh wynik to 4.590 norma to 0.270-4,200 . Ft3 5.15 norma 3.10-6,80.. Ft4 16,13 norma 12,00-22,00. Bylam u lekarza endokrynologa który zrobil mi usg i powiedział ze wszystko w porządku i kazal zrobić badania anty. Zrobilam badanie anty tpo 22,51 norma do 34. Badanie anty tg 304,30 norma do 115. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Dobry wieczór,

Wyniki badań wskazują, iż ma Pani subkliniczną niedoczynność tarczycy w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia. Jeśli ma Pani objawy niedoczynności, to warto zastosować substytucję hormonalną. Jeśli planuje Pani w najbliższym czasie ciążę, to TSH powinno być < 2,5, co oczywiście da się osiągnąć stosując w leczeniu L-tyroksynę w odpowiedniej dawce.
Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy