Zapytaj lekarza

7 4 0 , 4 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badania krwi po dwóch miesiącach suplementacji żelaza

Witam, proszę o interpretację wyników. Wyniki po 2 m-cach suplementacji żelaza w związku z niskim poziomem ferrytyny i żelaza. WBC 4,2 [3,9-11,7]~,RBC 5,02 [3,85-5,16]~,HCT 43,1 [34,8-45]~,HGB 14,6[12-15]~,MCH 29,1 [26,4-33,2]~,MCHC 33,9[31,8-35,9]~,MCV 85,9 [78,5-96,4]~,RDW 11,8[11,3-14,7]~,PLT 212 [172-440]~,PCT 0,16[0,17-0,38]L,MPV 7,6 [6,3-9,1]~,PDW 16,2[9,8-16,2]~, Żelazo 94[37-145]~;Ferrytyna 18,3 [20-200]L;TIBC 411 μg/dl[250-425]~Żelazo podniosło się,ferrytyna nadal nie.Brać żelazo dalej?
KOBIETA, 41 LAT ponad rok temu

Badania krwi - granulocyty

Granulocyty to rodzaj leukocytów, czyli białych krwinek. Chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Dowiedz się więcej szczegółów o granulocytach i dowiedz się jak analizować wyniki badań.

Witam.
Tak. Po wyrównaniu morfologii krwi należy jeszcze przez kilka miesięcy przyjmować preparaty żelaza w celu uzupełnienia jego zapasów tkankowych.

Pozdrawiam
wizytylekarskie.org

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy