Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam,
z reguły lekkie nietolerancje pokarmowe mijają po 6 miesiącach. Jeśli po 8 miesiącach pojawia się wysypka oznacza to, że raczej będzie Pani musiała zrezygnować z jaj.
Pozdrawiam
Ewa Ceborska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Podejrzenie alergii na mleko i jajka u 3-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Gdzie mogę zrobić testy na opóźnioną reakcję nietolerancji pokarmowej? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Czy przy kandydozie można jeść jajka? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Dieta przy pokrzywce z powodu nerwów – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Grzybica żołądka i przełyku a dieta – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jesienne bóle brzucha a wrzody żołądka – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Diagnostyka nietolerancji pokarmowej – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Wysypka i zaczerwienienie na twarzy po zjedzeniu gotowanych jaj – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Test na nietolerancję pokarmową – odpowiada Mgr inż. Joanna Brejecka-Pamungkas
- Wysypka na twarzy a alergia pokarmowa u dziecka – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
artykuły
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Wyglądała jak w 9 miesiącu ciąży. Wystarczyła zmiana diety
24-latka wyglądała, jakby była w zaawansowanej cią
Co robić, gdy jedzenie uczula?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organiz