Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam!
Opisane objawy mogą świadczyć o nietolerancji pokarmowej. Proszę udać się na wizytę do lekarza pediatry, który pokieruje procesem diagnostycznym.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na mleko krowie u 59-latka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Ciemnozielony stolec u 3-miesięcznego dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Podejrzenie alergii na mleko u dziecka karmionego piersią – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Zielony stolec u dziecka po zmianie mleka modyfikowanego – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko
- Czy kupię mleko bez laktozy bez recepty? – odpowiada Aleksandra Koloch-Głowacka
- Czy to może być u syna alergia na mleko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ból brzucha, zatwardzenia, katar i wysypka u 3-miesięcznego dziecka – odpowiada Aneta Wasilewska
- Jak dobrać mleko dla dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mój syn może pić mleko bez laktozy? – odpowiada Lek. Bartosz Szarawarski
- Alergia na mleko krowie u 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Magdalena Małecka
artykuły
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy, rodzaje, dieta
Nietolerancja laktozy oznacza, że organizm nie pot