Witam serdecznie!
Według podanych przez Panią wymiarów, czyli masy ciała i wzrostu, mieści się Pani w normie dla osób o prawidłowej masie ciała (BMI, Body Mass Index). Prawdopodobnie sytuacje lepiej nakreśliłaby mi informacja, ile kilogramów przytyła Pani od zeszłego roku i z czego mogło to wynikać – mniejsza aktywność, zmiana diety…? Jest Pani jeszcze osobą młodą, w okresie dojrzewania, więc zmienia się u Pani gospodarka hormonalna, a tym samym również wygląd ciała – gromadzenie się tkanki tłuszczowej w okolicach bioder i ud jest normalne u kobiet (jaką figurę mają kobiety w Pani rodzinie? To też jest istotne!). Bardzo dobrze jednak, że podejmuje Pani aktywność fizyczną, bo tej zazwyczaj mamy za mało niż za dużo, a to, co mogę Pani doradzić to odpowiednie nawadnianie się wodami mineralnymi (nie źródlanymi!, co najmniej 2-2,5 litrów w ciągu dnia, jeżeli Pani ćwiczy) oraz racjonalne odżywianie się, czyli spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, regularnie, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny pomiędzy nimi oraz unikanie produktów wysokoprzetworzonych, czyli m.in. słodyczy oraz posiłków typu fast food. Na pewno nie jest dobrym pomysłem głodzenie się i unikanie posiłków. Jeśli liczy Pani na osiągnięcie efektu w 2 tygodnie, to najlepiej byłoby udać się do dietetyka i zweryfikować sposób odżywania indywidualnie. Pozostaję do dyspozycji!
Pozdrawiam!
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu.
Po przepisy i wskazówki zapraszam również na
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Obliczanie idealnej wagi dla osoby z 168 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o poradę dietetyczną dla 23-latki, która waży 100 kg przy 184 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wskazówki dietetyczne i ćwiczenia fizyczne dla 18-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Pozbycie się tkanki tłuszczowej z brzucha – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukująca masę dla kierowcy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- 110 kg przy 160 cm wzrostu i prośba o tygodniowy jadłospis – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wybór diety a praca zmianowa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta dla jeżdżącego na rowerze 23-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Masz wzdęcia? Zmień swoje przyzwyczajenia!
Wzdęcia i inne dolegliwości trawienne są zazwyczaj
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,