Zaburzenia erekcji i brak porannych wzwodów u młodego człowieka

Witam, mam 23 lata i zaburzenia erekcji od około 4 miesięcy. Nie mam porannych wzwodów (jeśli już są to słabe i krótkotrwałe), przy masturbacji występuje słaba erekcja (rzadko sie masturbuję). Podczas kontaktów seksualnych z moją dziewczyną (jestem z nią od 9 miesięcy, przez pierwsze 3 miesiące nie miałem problemów ze wzwodem, ale też nie uprawialiśmy seksu innego niż oralny) penis przez chwilę osiąga pełną sztywność, ale potem opada (około 70 % jego maksymalnej sztywności), ponadto tylko wtedy (podczas kontaktów z dziewczyną) uzyskuje jako taką erekcję, nie pozwala to jednak na odbycie satysfakcjonującego stosunku seksualnego. Mam dodatkowo zmniejszone potrzeby seksualne, obniżone libido. Robiłem badania: TSH 1,35mikrolU/ml (norma 0,300-4,000), prolaktyna 6,67 ng/ml (norma 4,04-15,20), FSH 2,01 mLU/ml (norma 1,00-12,00), LH - 5,57 mIU/ml (norma 1,70-8,60), testosteron całkowity 2,72 ng/ml (norma 2,80-8,00). Po tygodniu powtórzyłem badania na testosteron i LH oraz dodatków na PSA (tak nakazał seksuolog, u którego byłem): testosteron 501,00 ng/dl (norma 245-1600), PSA 3. generacja 1,280 ng/ml (norma 0-4,00) LH 3,74 mIU/ml (norma 0,8-7,60). Z czego wynikają 2 różne wyniki dla testosteronu? Nie mam nadwagi, od półtora miesiąca biegam i chodzę na siłownię. Zażywałem preparat Viamax power pure, ale nie pomógł. Czytałem w Internecie, że jest wiele przyczyn zaburzeń erekcji (neurologiczne, np. stwardnienie rozsiane, guzy), naczyniowe, hormonalne, depresja itp. Przyznam, że dość często kłóciłem się z dziewczyną, chociaż ostatnio nie ma już tak dużo kłótni. Dodatkowo mam mniejszą potrzebę odczuwania przyjemności, jest mi wiele rzeczy obojętne. Proszę o pomoc. Pozdrawiam!

MĘŻCZYZNA, 23 LAT ponad rok temu

Czy masturbacja wpływa na potencję?

Witam! Przyczyną problemów z osiągnięciem wzwodu może być m. in. sygnalizowana obniżona kondycja psychiczna. Innym czynnikiem poważnie wpływającym na jakość wzwodu jest obecność sytuacji stresogennych w ogóle. Oczywiście, na jego występowanie niepośledni wpływ mają również relacje partnerskie. W związku z powyższymi przydatna może być również konsultacja z psychologiem. Ponadto - co zostało wskazane w zapytaniu - na kolejną prawdopodobną przyczynę dolegliwości należy wskazać przemęczenie powodowane m. in. nadmiernym wysiłkiem fizycznym, który dodatkowo może skutkować obniżeniem popędu seksualnego. Eliminacja powyższych czynników powinna poskutkować samoistnym przywróceniem funkcji seksualnych. W braku zauważalnych efektów, zalecana jest konsultacja ze specjalistą urologiem. Jednocześnie, powołane w pytaniu wartości testosteronu znajdują się w normie. Pozdrawiam

Lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty