Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Czy nie ukłuł Panią kleszcz? Proszę się zgłosić w pierwszej kolejności do lekarza pierwszego kontaktu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaczerwienienie nad kolanem – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Zaczerwienienie skóry pod kostką – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- O czym może świadczyć świąd lewej nogi w okolicy kostki? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co oznacza to zaczerwienienie na udzie? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co robić z tym świądem skóry pod kolanem? – odpowiada Lek. Izabela Górkiewicz-Kot
- Co oznacza to zielone przebarwienie w okolicy kostki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czerwone, swędzące plamy na nogach – odpowiada Lek. Robert Jan Chmielewski
- Zaczerwienienie na nodze w okolicy kości strzałkowej – odpowiada Lek. Mateusz Siwek
- Zmiana skórna w kształcie obręczy na nodze – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy opisany rumień mógł powstać w wyniku ukąszenia przez kleszcza? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
artykuły
Co mnie ugryzło? Jak rozpoznać ślady po ukąszeniach?
Co mnie ugryzło? Zwykle winowajcą okazuje się koma
"Nie można się od nich opędzić!". Tak rozpoznasz, że ugryzł cię "latający kleszcz"
Strzyżak sarni czy właściwie strzyżak jelenica, po
Kleszcz, komar, a może meszka? Czy potrafisz odróżnić ich ukąszenie?
Ukąszenia owadów to latem jeden z najczęstszych pr