Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuję udać się do lekarza rodzinnego, po wstępnym badaniu będzie można określić odpowiednie dalsze postępowanie. Być może warto byłby jednak udać się do lekarza alergologa oraz otolaryngologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Napady wodnistego kataru – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Całoroczny katar i kichanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy moje ataki mogą oznaczać lekkie wstrząsy anafilaktyczne? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Przyczyny wodnistego kataru – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Przyczyna ataków kichania – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Zatkany nos, kichanie, pieczenie oczu, swędzenie w gardle i ucisk a możliwość alergii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Uczulenie na temperaturę? Napady wodnistego kataru oraz kichania – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Co oznacza ciągły katar i kichanie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Katar, swędzenie oczu i kichanie – odpowiada Małgorzata Panek
- Katar i kichanie w domu babci – odpowiada Magdalena Mroczek
artykuły
Alergiczny katar
Pyłki (obraz mikrokopowy), czyli stan zapalny błon
Jaki wpływ na odporność ma higiena nosa?
Higiena nosa powinna stać się nawykiem tak samo ja
Skuteczny lek na katar alergiczny - mechanizm działania leków, skuteczność, skutki uboczne, naturalne sposoby na katar alergiczny
Skuteczny lek na katar alergiczny może zawierać w