Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
witam,
laktaza to enzym trawiący laktozę, cukier.
Jeżeli ma Pan takie dolegliwości po zjedzeniu jajka kurzego, proponuję go wyeliminować z diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy może to być objaw nietolerancji laktozy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy nietolerancja laktozy może zacząć się objawiać u osoby dorosłej? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy przy kandydozie można jeść jajka? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Bóle brzucha po zjedzeniu przetworów mlecznych u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Rozwolnienie po zjedzeniu jajek – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jaki jest powód puszczania nieświadomie gazów? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Czy możliwa jest nietolerancja białka krowiego? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Nietolerancja pokarmowa na jajko w wyniku badania Food Detective – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Nietolerancja nabiału w 2. miesiącu ciąży – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jak zdiagnozować alergię u dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Nietolerancja laktozy - charakterystyka, objawy, przyczyny, leczenie
Objawy nietolerancji laktozy mają związek z dolegl
Nietolerancja pokarmowa - charakterystyka, produkty powodujące nietolerancje, co można jeść, probiotyk a nietolerancja
Nietolerancja pokarmowa objawia się nieprawidłową
Lactocontrol - skład, działanie, wskazania i przeciwwskazania
Lactocontrol jest suplementem diety zawierającym l