Indeks glikemiczny
Osoby odchudzające się i cierpiące na cukrzycę powinny zwracać uwagę na indeks glikemiczny potraw. Co to jest? Jak to określić? Obejrzyj filmik i dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym.
Dzień dobry. W celu ustalenia indywidualnego zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze oraz wielkość i czas spożycia posiłków najlepiej udać się do specjalisty. Przeprowadzi on wywiad żywieniowy i wykona potrzebne pomiary. Zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
25% na obiad to za mało, chociaż ten rozkład procentowy zależy od ilości posiłków w diecie. Co do podwieczorku to trudno mi się wypowiedzieć nie wiedząc jaki to trening, ile trwa itd. Na pewno te wartości procentowe nie są sztywne i jak najbardziej należy je zmieniać w zależności właśnie m.in. od treningu.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Procentowe zapotrzebowanie na pokarm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ustalenie kaloryczności posiłków podczas odchudzania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- O której godzinie najlepiej jeść kolację? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak ułożyć zbilansowany jadłospis? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Rozkład kaloryczny posiłków – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Ile jeść, aby utrzymać wagę i nie przytyć? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- O której godzinie jeść kolację? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na drugie śniadanie i podwieczorek? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna a przerwa między posiłkami – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jedzenie owsianki na kolację – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska