Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
proponuje zgłosić się do lekarza gastroenterologa lub internisty aby wykonać odpowiednią diagnostykę
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Przyczyny podwyższenia poziomu amylazy w moczu – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Wynik amylazy w moczu 470 – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy Kreon ma wpływ na poziom amylazy w moczu? – odpowiada Lek. Michał Lenard
- Wynik amylazy w moczu i surowicy – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Co oznacza wynik amylazy w moczu? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Jaka jest norma amylazy w moczu? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wyniki badań amylazy z moczu – odpowiada Renata GrzechociĹska
- O czym może świadczyć podniesiony poziom amylazy? – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- O czym świadczy podwyższony poziom amylazy trzustkowej w moczu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik badania amylazy w moczu – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
artykuły
Badanie krwi w ocenie czynności nerek
Zaburzenia czynności nerek mają swoje odzwierciedl
Diagnostyka laboratoryjna chorób wątroby i trzustki - charakterystyka chorób, badania diagnostyczne
Diagnostyka laboratoryjna chorób wątroby i trzustk
Amylaza w moczu - charakterystyka, wskazania, normy
Amylaza jest enzymem, który odpowiada za trawienie