Co mam spożywać przy nietolerancji glutenu?

Dzień dobry, Stwierdzono u mnie nietolerancję glutenu za pomocą badań krwi i rzeczywiście piwo, słodycze, niektóre wędliny, pieczywo wywołują u mnie wzdęcia, gazy, w dłuższej perspektywie bóle głowy i gorsze samopoczucie. Jednak będąc za granicą (w krajach poza Unią Europejską) mogłam jeść wszystkie produkty zbożowe bez jakichkolwiek objawów. O co chodzi? Lekarz w tej chwili zalecił mi spożywanie produktów z pełnego ziarna, jednak nie stosuję ich, ze względu na przykre dolegliwości, ale może mogłabym w takim razie wprowadzić je częściowo, albo jakiś rodzaj mąki, który byłby bezpieczny? Pozdrawiam
KOBIETA, 32 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

nie pisze Pani na postawie jakich badań postawiono diagnozę. Brak dolegliwości w czasie kiedy przebywała Pani za granicą zdecydowanie zaprzecza nietolerancji glutenu. Proponuję Pani umówić sie na wizytę dietetyczną. Dietetyk przeprowadzi szczegółowy wywiad, opracuje zalecenia i zapewne zarekomenduje prowadzenie dzienniczka zywieniowego, w którym będzie Pani również opisywała samopoczucie. W ten sposób powinno udać się znaleźć prawdziwą przyczynę Pani dolegliwości ( jesli jest żywieniowa). Moze również warto uda się do gastrologa?
pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty