Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Lekarz leczący Panią ma zapewna jakiś plan postępowania i hipotezę diagnostyczną. Trudno ustalić czy te badania są potrzebne bez znajomości tego planu, radzę zaufać lekarzowi lub wybrać lekarza, któremu Pani ufa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co może oznaczać wynik badania przeciwciał? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Proszę o interpretację wyników badań pod kątem celiakii – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Interpretacja wyników IgA i anty-tGT – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co może być przyczyną anemii? – odpowiada Dr n. med. Sławomir Kaczmarek
- Co znaczą takie wyniki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niedoczynność tarczycy i niedobór żelaza – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jakie kroki podjąć, by pomóc dziecku i co poza celiakią może wskazywać na taki wynik? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy poniższe wyniki wskazują na celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy mogę mieć jednak celiakię? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, nietolerancja glutenu
Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, wywoływa
Celiakia to nie tylko choroba jelit. Nieleczona drastycznie zwiększa ryzyko nowotworów układu pokarmowego
Moda na eliminowanie glutenu z diety trwa w Polsce