Badania krwi - leukocyty
Leukocyty to krwinki białe ? są bezbarwne i jest ich znacznie mniej niż krwinek czerwonych w naszym organizmie. Jednak są bardzo ważne dla naszego zdrowia, ponieważ pełnią funkcję głównie odpornościowe. Więcej szczegółów na temat krwinek białych wyjawia nam lek. Łukasz Kowalski.
Szanowna Pani,
nie ma takich artykułów żywieniowych, które w zwyczajowo zjadanych ilościach mogłyby odnieść skutek przeciwbólowy czy zniwelować zawroty głowy. Warto poznać przyczyny tych dolegliwości. Mogą to być m.in. błędy żywieniowe; niedostateczne nawodnienie lub niewyrównane spożycie płynów typu woda, herbata; niewłaściwe rozmiesczenie posiłków a co za tym idzie naprzemiennie fazy głodu (ból i zawroty głowy przy spadku glikemii) i przejedzenia (osłabienie, apatia), niedostatki substancji śladowych; magnezu, żelaza, witamin z grupy B i innych.
Kawę z uwagi na powyższe oraz młody wiek córki odradzam.
Warto byłoby się bliżej przyjrzeć sytuacji żywieniowej córki, korzystając z osobistej wizyty u specjalisty.
Pozdrawiam,
Justyna Siwiela
Witam! Wymieniowe przez Panią produkty to zły pomysł. Szczególnie kawa w diecie 15 latki nie jest produktem polecanym. Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach w przypadku osób z należną masą ciała nie stanowi problemu. Pod warunkiem, że będzie to czekolada gorzka lub ewentualnie mleczna.
Jeśli chodzi o wymienione przez Panią objawy i zalecenie lekarza, myślę, iż miał on na myśli: regularne spożywanie domowych posiłków, codzienne spożywanie owoców i warzyw, koniecznie spożywanie I śniadania, nie najadanie się na noc (mała kolacja 3 h przed snem będzie właściwa). Ograniczenie cukrów prostych czyli słodyczy, a zastąpienie ich deserami z owoców i jogurtu/sera twarogowego, orzechów (nie solonych), wyeliminowanie słodzonych napojów (zwłaszcza gazowanych) oraz fast foodów. Polecam odnieść się do piramidy zdrowego żywienia, którą propaguje Instytut Żywności i Żywienia.
Witam Panią, w bólach głowy najważniejsza jest profilaktyka, to co najbardziej skutkuje to ruch! Siedem razy w tygodniu po 30 minut aktywności fizycznej jest najlepszą formą profilaktyki bólów głowy jak również udarów mózgu. Ruch poprawia ukrwienie mózgu i ma największe znaczenie w dolegliwościach bólowych. Produkty żywnościowe mogące zredukować napady migreny nawet do 50 % to te, które zawierają w sobie ryboflawinę czyli witaminę B2. Powoduje ona usprawnienie funkcjonowania komórek nerwowych mózgu, czyniąc ich pracę bardziej efektywną. Źródłem są: jarmuż, grzyby, szparagi, mleko, łosoś, pstrąg, jaja, ciemne pieczywo, fasola. Warto wspomnieć, że jedna szklanka mleka dostarcza 30 % dziennego zapotrzebowania na ryboflawinę.
Bólom głowy na tle hormonalnym najlepiej jest zapobiegać poprzez zwiększenie w diecie magnezu, którego dobrym źródłem są: słodkie ziemniaki (bataty), nasiona sezamu, banany, botwinka, szpinak, pestki dyni, zarodki pszenne, otręby pszenne, kakao, migdały, kasza gryczana.
Magnez działa relaksacyjnie na komórki nerwowe, w profilaktyce powinniśmy przyjmować go 400 mg/dobę.
Napięciowym bólom głowy najkorzystniej jest zapobiegać poprzez dostarczenie w pożywieniu koenzymu Q 10. Jego działanie polega na zwiększeniu energetycznego metabolizmu komórek, jest on również bardzo silnym antyoksydantem, redukuje zapalenia, zwiększa przepływ krwi w ten sposób chroni nas przed konsekwencjami stresu. Jego źródłem są: brokuły, kalafior, tuńczyk, makrela, łosoś. Dobowa dawka jest zależna od wymagań pacjenta i waha się w przedziale 50 – 200 mg na dobę.
Ból głowy podczas przeziębienia najczęściej uwarunkowany jest obniżeniem poziomu nawodnienia organizmu (poty, stany podgorączkowe). W pierwszej kolejności należy więc się nawodnić. Polecam owoce, które są lepsze niż soki. Poza dostarczeniem nam wody otrzymamy jeszcze witaminy i mikroelementy. Owoce to : arbuz, truskawki, melon, pomarańcze, ananas. Zaleca się dwie porcje owoców do każdego posiłku. Podczas bólu głowy nie zaleca się stosowania aspiryny czy ibuprofenu. Ich codzienne przyjmowanie jest przyczyną bólów głowy z odbicia ( zbyt duże stężenie we krwi tych substancji może być przyczyną bólu głowy – zamknięte koło).
pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Osłabienie, białe plamy przed oczami i drżące dłonie ustępujące po zjedzeniu czekolady – odpowiada Lek. Bianka Małczuk
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co powoduje bóle i zawroty głowy? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jaką czekoladę najlepiej wybierać? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak uzupełnić braki magnezu? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Jak skutecznie zahamować podjadanie między posiłkami i jak zrezygnować ze słodyczy? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czego unikać przy kamieniu w pęcherzyku żółciowym? – odpowiada Mgr Natalia Łasek
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
artykuły
Co jeść podczas zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna?
Co to jest choroba Leśniowskiego-Crohna? Choroba
Jedzenie, które ukoi ból głowy
Arbuz Odwodnienie to jedna z głównych przyczyn ból
Otyłość i nadwaga zabijają Polaków. Przez lata ignorowaliśmy ten problem
- Otyłość w Polsce jest katastrofą zdrowotną -