Kontrola żywności ekologicznej
Witam Panią,
tłuszcz może wpływać na tzw. szybszy pasaż jelitowy, czyli przesuwanie mas kałowych przez jelito grube. Natomiast proszę pamiętać, że oliwa jak i każdy inny tłuszcz jest wysoko kaloryczny. Sugerowałabym picie dużej ilości wody (ok. 2 litrów), przez cały dzień w niewielkich porcjach między posiłkami. Proszę włączyć do diety produkty bogate w błonnik, pełnoziarniste pieczywo zamiast białego, kasze (zwłaszcza gryczaną), płatki owsiane, owoce suszone. Na zaparcia pomaga również wywar z suszonych śliwek, ewentualnie kompot z suszonych owoców. W leczeniu zaparć dieta powinna być bogata w warzywa, szczególnie suszone.
Pozdrawiam
Magdalena Drażba - Dietetyk Medyczny
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co na problemy z wypróżnianiem się? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Łyżeczka oleju rzepakowego na zaparcia dla 4-latka – odpowiada Milena Lubowicz
- Jaką dietę stosować, aby pozbyć się uciążliwych zaparć? – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Wypijanie dwóch łyżek oliwy z oliwek przed snem – odpowiada Sylwester Kłos
- Zaparcia ogromny ból – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Zaparcia a przybieranie na wadze – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie produkty spożywać, by pozbyć się zaparć i wzdęć? – odpowiada Mgr Sylwia Ceranka
- Jakie produkty wybierać, by poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Spożywanie suchych płatków owsianych a zaparcia – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz