Ryzyko związane z gastroskopią
Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.
Zakładam, że poza zaparciami nie choruje Pani, zwłaszcza na choroby przewodu pokarmowego.
Proszę upewnić się, że pije Pani wystarczającą ilość płynów. Codzienna umiarkowana aktywność fizyczna również może pomóc. Jeżeli pije pani wystarczająco dużo, można wprowadzić zwiększoną ilość surowych warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowe pieczywo, grube kasze, płatki owsiane).
Pomocne bywa też spożywanie suszonych owoców zwłaszcza śliwek (lub naparu z suszonych śliwek), picie na czczo wody z miodem i cytryną.
Proszę unikać białego ryżu, bananów, pszennego jasnego pieczywa, czerwonego wina, potraw z mąką ziemniaczaną (kluski, kisiel) oraz żelatyną (galaretki).
Może też Pani udać się na konsultacje do dietetyka, który oceni Pani dotychczasowy sposób odżywiania i być może wprowadzi pewne zmiany w diecie. Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co powoduje tygodniowe zaparcia? – odpowiada Mgr Klaudia Wita
- Co jeść, żeby nie mieć zaparć? – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Co jeść, aby były normalne wypróżnienia? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób można pozbyć się zaparć? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jak pozbyć się zaparć i nie nasilać objawów refluksu? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zaparcia ogromny ból – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jakie produkty spożywać, by pozbyć się zaparć i wzdęć? – odpowiada Mgr Sylwia Ceranka
- Jakie produkty wybierać, by poprawić perystaltykę jelit? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Mięso a występowanie zaparć – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy picie oliwy z oliwek zapobiega zaparciom? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba