Ryzyko związane z gastroskopią

Gastroskopia to badanie wykonywane w celu oceny stanu układu pokarmowego. Czy może być ono dla nas niebezpieczne? Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Mgr Klaudia Wita Dietetyka
25 poziom zaufania

Zakładam, że poza zaparciami nie choruje Pani, zwłaszcza na choroby przewodu pokarmowego.
Proszę upewnić się, że pije Pani wystarczającą ilość płynów. Codzienna umiarkowana aktywność fizyczna również może pomóc. Jeżeli pije pani wystarczająco dużo, można wprowadzić zwiększoną ilość surowych warzyw oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych (razowe pieczywo, grube kasze, płatki owsiane).
Pomocne bywa też spożywanie suszonych owoców zwłaszcza śliwek (lub naparu z suszonych śliwek), picie na czczo wody z miodem i cytryną.
Proszę unikać białego ryżu, bananów, pszennego jasnego pieczywa, czerwonego wina, potraw z mąką ziemniaczaną (kluski, kisiel) oraz żelatyną (galaretki).
Może też Pani udać się na konsultacje do dietetyka, który oceni Pani dotychczasowy sposób odżywiania i być może wprowadzi pewne zmiany w diecie. Pozdrawiam

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty