Witam serdecznie,
Zakwas żytni (bo zapewne taki ma Pani na myśli), który sam w sobie zawiera już gluten, absolotnie nie "niszczy" białek glutenowych w chlebie. Zadanim zakwasu żytniego jest nadanie walorów smakowych i strukturalnych pieczywa, odpowiedzialny jest on za wzmocnienie siateczki glutenowej i rozrost pieczywa podczas wypieku. Przygotowując natomiast zakwas gryczany i dodając go do mąk bezglutenu (gryczana, ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy) możemy byc pewni że przygotujemy chleb pozbawiony tego białka.
Pozdrawiam, Gosia Jezierska
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zakwas i podpuszczka znaczy to samo? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czy mrożone pieczywo jest niezdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jakie produkty można jeść przy insulinoodporności? – odpowiada Mgr Barbara Porębska www.przeciwwaga.pl
- Wafle ryżowe na diecie bez glutenu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska