Czy zakwas chlebowy zabija gluten?

czy zakwas chlebowy zrobiony w domu zabija gluten? mam zakaz spożywania chleba z glutenem, mój dietetyk stwierdził, że mogę go upiec na zakwasie gdyż on zabija gluten, proszę o radę
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie,

Zakwas żytni (bo zapewne taki ma Pani na myśli), który sam w sobie zawiera już gluten, absolotnie nie "niszczy" białek glutenowych w chlebie. Zadanim zakwasu żytniego jest nadanie walorów smakowych i strukturalnych pieczywa, odpowiedzialny jest on za wzmocnienie siateczki glutenowej i rozrost pieczywa podczas wypieku. Przygotowując natomiast zakwas gryczany i dodając go do mąk bezglutenu (gryczana, ryżowa, kukurydziana, z ciecierzycy) możemy byc pewni że przygotujemy chleb pozbawiony tego białka.

Pozdrawiam, Gosia Jezierska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty