Oznaczenia na ekologicznych jajkach
Witam,
nie nie jest to to samo.
Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb.
Podpuszczka to enzym trawienny, który znajduje się w dużych ilościach w żołądkach cieląt. Stosuje się go głównie w serowarstwie. Istnieje także podpuszczka roślinna znajdująca się w niektórych sokach, tkankach roślin i niektórych grzybach. Zakwas to połączenie wody i mąki najczęściej żytniej, który dojrzewa co najmniej 3 dni. W przemyśle dodaje się do niego żywe kultury bakterii, by proces ukwaszania zachodził szybciej. Wykorzystuje się go do wypieku pieczywa razowego lub tradycyjnego.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy zakwas chlebowy zabija gluten? – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Jaka mąka do wypieku domowego chleba? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Chleb zaparzany i jego wartości odżywcze – odpowiada Magdalena Rapacka
- Chleb pszenno-żytni a zdrowie – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wybór pieczywa – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść miesiąc po usunięciu pęcherzyka żółciowego? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy chleb żytni z ekstraktem słodowo-jęczmiennym jest zdrowy? – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
- Chleb żytni podczas diety – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Z jakiej mąki piec zdrowy chleb? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Wafle ryżowe a chleb żytni na zakwasie – odpowiada Mgr Monika Frank
artykuły
Fermentacja mlekowa - na czym polega, zastosowanie, kwas mlekowy, probiotyki
Fermentacja mlekowa to proces, który zachodzi z ud
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie
#dziejesienazywo: Jak robić własny chleb? (WIDEO)
Pieczenie chleba Jaki jest najzdrowszy chleb? Oczy