Pierwsza pomoc przy napadzie padaczkowym
bez znaczenia
Dzień dobry!
Styl pływania przy SM nie ma znaczenia. Co do diety, warto stosować się do kilku ważnych zaleceń. Warzywa i owoce należy spożywać pięć razy dziennie (w dużej ilości liściaste, ciemnozielone warzywa takie jak: jarmuż ,szpinak, sałaty, bogate w białko warzywa strączkowe oraz koper, brokuły i buraki). Codziennie należy jeść produkty pełnoziarniste, np. chleb pełnoziarnisty, ryż, makaron, płatki owsiane i inne, orzechy. W zamian za tłuszcze pochodzenia zwierzęcego w diecie powinny się znaleźć tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, tłuszcze pochodzące z pestek i nasion. Należy zrezygnować z tłuszczów takich jak masło i smalec. W przewadze w jadłospisie (w stosunku do mięsa) powinny pojawiać się ryby, szczególnie tłuste: makrela, łosoś, sardela, sardynki, halibut. Zawierają kwasy omega-3, oraz cenne witaminy (A i D) i składniki mineralne (selen i jod). U chorych ze stwardnieniem rozsianym zaleca się stosowanie tylko dwóch posiłków mięsnych w tygodniu. Należy pamiętać, że dania z soi, soczewicy, cieciorki, bobu, fasoli, grochu z powodzeniem zastępują mięso i mogą być spożywane zamiennie bez ryzyka niedoborów lub minimalnie 2-3 razy w tygodniu. W sposobach przygotowywania potraw powinno przeważać duszenie, gotowanie, grillowanie. Unikać należy smażenia. Należy unikać potraw i produktów, w których w znajdują się duże ilości tłuszczów nasyconych oraz tłuszczy utwardzonych (margaryn) - ciast, słodyczy, wafelków, tortów, chipsów, innych słonych przekąsek, żywności typu fast food. Jeżeli z diety nie jesteśmy w stanie wykluczyć nabiału całkowicie, należy wybierać tylko nabiał o niskiej zawartości tłuszczu (1,5% tłuszczu), twarde sery tylko o zmniejszonej ilości tłuszczu. Unikać spożywania pełnego mleka. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu - woda jest niezbędna do prawidłowego utrzymania przemian biochemicznych zachodzących w organizmie.
Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306
Warto również przeczytać:
Znaczenie jakości w żywieniu
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/znaczenie-jakosci-w-zywieniu.html
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Godzinowe rozłożenie posiłków podczas dnia na diecie – odpowiada Eliza Gosławska
- Co to znaczy zdrowy tryb życia? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jaką dietę stosować po zapaleniu trzustki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Co jeść i jak ćwiczyć, aby schudnąć? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Ile razy dziennie należy jeść, by zrzucić wagę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Domowe sposoby na oczyszczanie układu pokarmowego – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Odchudzanie przy 5 posiłkach dziennie – odpowiada Milena Lubowicz
- Chęć schudnięcia u 28-latki, która waży 100 kg przy 160 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co ile godzin powinnam spożywać posiłki? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Zawartość tłuszczy na diecie odchudzającej – odpowiada Mgr Olga Wojtysiak